EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стачка в мините=сметки за ток↑

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стачка в мините=сметки за ток↑

mail10:30 | 16.01.2012прегледи 551 коментарикоментари 0


Стачката в „Мини Марица-изток” няма да доведе до режим на тока, но е възможно по-късно през годината да се отрази на сметките ни за ток. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му, от няколко седмици има кризисен щаб и аварийни планове с цел натискът върху енергийната система да не се отрази на потребителите. Част от мерките включват намаляване на износа, друга част- активиране на студен резерв. Цената на електроенергията се определя веднъж годишно- през м. юли, но това ще бъдат натрупани допълнителни разходи от обществения доставчик, които разходи е логично той да поиска да му бъдат възстановени, посочи още Добрев.
Стачката в "Мини Марица-изток" продължава, като в ефективните стачни действия се включиха и миньорите от дневната смяна, съобщи БНР. 98% са стачкуващите миньори в рудник "Траяново-север", при 100% стачкуващи от нощната смяна. Има участъци, в които стачкуват 100% от работниците. Дневната смяна получи назначение и мина инструктаж по техника на безопасност, но ще стачкуват на работното си място. Протестът е за нова техника, обновяване на средствата за производство, нови багери и за продължаване на структурните промени, съобщи за "Хоризонт" председателят на стачния комитет.
95% от около 800-те миньори, които бяха нощна смяна в "Мини Марица-изток", протестираха ефективно от 20 часа снощи. Спряно е подаването на въглища за четирите централи: ТЕЦ-овете 2 и 3, Ей И ЕС Гълъбово и "Брикел". Служебните си задължения изпълняват само работещите в паракотелките на рудници "Трояново-1" и "Трояново-север" предвид ниските температури.
От синдикатите заявиха, че стачката е безсрочна до постигане на споразумение с ръководството по исканията, посочени в стачната декларация. Те настояват, освен за получаване на пари за свръхпроизводство от миналата година, и за промяна в условията на труд и за запълване на щатното разписание.
В кореспонденция от страната AFP съобщава за обявена стачка в най-голямото минно предприятия е България, което е държавно и предоставя 95% от въглищата за топлоелектрическите централи. Агенцията цитира изказване на министъра на икономиката Трайчо Трайков, че няколко хиляди работници засягат интересите на милиони българи, имайки предвид вероятното увеличение на сметките за електричество. AFP цитира и ръководството на мините, според което предприятието разполага с резерв достатъчен, за да поддържа ангажиментите си към топлоелектрическите централи в продължение на 15-20 дни.
Руската агенция "Новости" информира за стачката в "Мини Марица-изток", като цитира представителя на КНСБ Валентин Вълчев, който заявява, че миньорите ще бъдат на работните си места, но ще отказват да изпълняват задълженията си. Доставки на въглища ще се правят само в случай, че населението на страната се сблъска с дефицит на електроенергия, цитира думите на Вълчев руската агенция.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg