EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартъп системата в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартъп системата в България

mail15:08 | 15.03.2018прегледи 4202 коментарикоментари 0


35 фирми-изложители, 7 финансиращи институции, 20 лектори, 10 стартъпа, превърнали се вече в успешен бизнес, 12 лидери, предприемачи, бизнес ангели и визионери участваха в Sofia Startup Expo 2018. Първото в България изложение за стартиращи иновативни компании се проведе в Иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк.

В експозицията на Sofia Startup Expo бяха представени широка гама от нови технологии, модерни услуги и продукти в различни категории, в т.ч. и с допълнително познание за IoT - интернет на нещата и иновации. Посетителите видяха  устройство, което е лесно се поставя на  всеки тип очила и дава възможност на слепите и хората  със затруднено виждане да се справят сами с дневните  си активности. С него те могат да четат, да разпознават лица, банкноти, продукти и др.

Компания, която разработва безпилотни автомобили показва „трето око“, което помага на шофьора да предотврати  инциденти. Системата предупреждава за опасност от катастрофа с  автомобил, блъскане на пешеходец и или колоездач.

На изложението бе представена система за управление и регулирате цялостната екосистема в дома или офиса, медицински софтуер за иновативно управление на медицинските кабинети/апаратура и обслужването на пациенти, както и платформа за образователни игри за деца в начална училищна възраст, която развива техните социални умения в конкурентна среда.

Сред прототипите и експонатите бяха още уеб-базирани или мобилни приложения за експортни компании, за контрол на достъпа, одити и онлайн канали за продажба, система за енергиен мониторинг, която следи енергопотреблението в реално време и позволява намаляване на разхода.

Представени бяха стартъпи за създаване на нова визуална реалност, артистичен и събитиен мениджмънт, креативни пространства, културни стартъпи и др.

Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще са насочени за насърчаване на предприемачеството в България.  Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на първото изложение за стартиращи иновативни фирми Sofia Startup Expo 2018 в София тех парк.
     Инвестиционните фондове Eleven и Launchub, създадени с европейско финансиране и национални средства, вече са инвестирали над 20 млн. евро в 180 стартиращи предприятия, е казал Манолев. Същевременно по ОП "Иновации и конкурентоспособност" са в изпълнение 82 договора на стартиращи предприятия, по процедурата "Разработване на иновации" на обща стойност над 15 млн. евро.
     Подготвя се нова процедура по ОПИК насочена изцяло към стартиращи предприятия на обща стойност от около 35 млн. евро. Особено внимание заслужава и Фондът за ускоряване и начално инвестиране с бюджет от 51.3 млн. евро, е казал Манолев. Съвместно с Фонда на фондовете се структурира Фонд за технологичен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро. Чрез него ще бъде възможно финансирането дори само на изследователски концепции, разработени в университети и подпомагането на развитието им до етап бизнес концепция. Подобен инструмент до момента не е създаван в Централна и Източна Европа, е посочил Манолев.
     Възможности за финансиране ще има и по инициативата JEREMIE, като вече е избран нов фонд мениджър за финансиране в компании в ранен етап на своето развитие - BrightCap. Неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат насочени към стартиращи предприятия и се очаква да започне с инвестиционната си програма през третото тримесечие на 2018 г. Продължават и националните инициативи за насърчаване на стартиращи предприятия.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg