EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартира тръжната процедура за АЕЦ Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира тръжната процедура за АЕЦ Белене

mail18:09 | 02.02.2010прегледи 776 коментарикоментари 0


През тази седмица предстои да бъде пусната тръжната процедура за АЕЦ Белене, която ще се публикувана на сайта на БЕХ и в български и международни издания, съобщи за БНР Мая Христова, заместник-министър на икономиката.
Тя  уточни, че става въпрос за търсенето на консултант, който ще има ангажимента да направи нова финансова структура, въз основа на която ще се привличат бъдещите инвеститори.
Според публикация във френското онлайн издание Enviro2B, цитирано от Econ.bg френската банка BNP Paribas се изтегля от проекта за изграждането на втора атомна електроцентрала у нас - АЕЦ Белене. Причината са продължилите спорове с екоактивисти.
Банката беше избрана да координира усилията за намиране на финанси за строежа.
Екологичното движение Приятели на Земята приветства решението на банката. Според тях строителната площадка се намира в сеизмична зона и така за последните 3 години проектът се превърна в център на спорове и скандали на политическа и екологична основа, смятат активистите.
Това е победа, която радва Приятели на Земята, но тя идва твърде късно, коментира Себастиен Годино, координатор на кампаниите на организацията. Има поразителна тенденция банката да се въвлича в скандални проекти, като петролопровода Сахалин 2  в Русия, например, смятат еколозите. Банката трябва да си извади поука от тези неуспехи и да престане да се намесва в опасни атомни проекти, било като инвеститор, било като консултант по финансирането на проекта, коментират още активистите.

Пак в интервю за същото радио екс изпълнителният директор на НЕК Георги Миков  каза, че през миналата седмица НЕК е завършила техническия проект на централата и вече може да се пристъпи към лицензиране на начинанието. Трябва освен това да се получи разрешение за строителство от Агенцията за ядрено регулиране/АЯР/ и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg