EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартира концесия за летище "София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира концесия за летище "София"

mail06:50 | 18.05.2016прегледи 1355 коментарикоментари 0


Правителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга върху летище София за срок от 35 години. Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура. Чрез предоставянето на летище София на концесия се цели да бъдат привлечени частни инвеститори в процеса на развитие на летищната инфраструктура в България и да се оптимизират летищните услуги. Концесията ще спомогне за достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона. Откриването на процедурата за предоставяне на концесия на летище София е част от Стратегията за развитие на транспортната система на Република България до 2020 г. Съгласно разпоредбите на Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия и на Регламент 2015/1986 за установяване на стандартните формуляри за публикуването на обявления в областта на обществените поръчки, в „Официален вестник” на ЕС ще бъде публикувано обявление за концесията. След публикуване на обявлението цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

Очаква се целият нетен ефект от концесията да е в рамките 1,2 млрд. лева, като се предвижда първоначална голяма вноска от бъдещия концесионер, която ще бъде 600 млн. лева. Срокът за кандидатстване е до края на септември 2016 година. Потенциални кандидати могат да бъдат почти всички европейски, а и други оператори на летища.

Потенциални кандидати

Огромни френска и испанска компании са най-сериозните кандидати, проявили досега интерес към предстоящата процедура за отдаване на концесия на Летище София, пише в. "Стандарт".  Първият сигурен кандидат е френската група "Ванси ерпортс" (VINCI Airports), която отдавна проявява интерес към наши летища. Тя беше кандидат за концесионер на аерогарите на Варна и Бургас, но не успя да се пребори с германско-българското обединение "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт". Тогава VINCI Airports обжалва процедурата, но ВАС остави без последствие жалбата. VINCI Airports оперира 34 летища в света - 12 във франция, 10 в Португалия, 2 в Япония, 6 в Доминика, 3 в Камбоджа и 1 - в Чили. Групата обслужва над 140 авиокомпании и над 100 млн. пътници и отчита четирикратен ръст на приходите си от 2012 г. досега.

Другият сигурен кандидат за летището е испанската финансово-икономическа група Ferrovial, която има важно присъствие в Испания, САЩ, Великобритания, Канада, Полша и 10 други държави. Ferrovial оперира големи летища във Великобритания, сред които и най-голямото в Европа - "Хийтроу". Сериозен интерес към процедурата проява и летище Мюнхен, което ще участва в консорциум с българска компания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg