EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стартира газопровод Добрич-Силистра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стартира газопровод Добрич-Силистра

mail09:15 | 13.12.2012прегледи 593 коментарикоментари 0


Скоро започва изграждане на газопровода Добрич-Силистра, след като МРРБ издаде разрешение за строеж, предшестващо реалното изграждане на газопровода, коментира областният управител Николай Димов. Според него, съоръжението е част от задължителната инфраструктура за региона. Липсата му досега отблъсна много инвеститори и лиши областта от възможността да развие своя потенциал. Още на инициираната от него среща, с всички заинтересовани страни по казуса в Добрич през м. април т.г., Николай Димов настоя за ускоряване на процесите, предшестващи изграждането на съоръженията. Той аргументира действията си с обосновката, че при изграждането на газопровода, освен газоразпределителната станция в Силистра, са предвидени отклонения и за общините Алфатар, Дулово и Тервел. Това означава, че при едно газифициране на района ще се даде шанс на общините от двете области да решат редица икономически и социални проблеми и да създадат трайни условия за развитие, изтъкна Николай Димов.

В края на месец ноември т.г., с решение на МС бе учреден и безсрочен сервитут в полза на „Булгартрансгаз” ЕАД. Правото на ползване е върху площ от 79,716 дка в поземлени имоти в горски територии – публична държавна собственост, разположени по трасето на газопровода, в землищата на селата Росеново, Божурово, Черна, Крагулево, Камен, Лясково, Житница, Балик, Коларци, Главан, Попкралево, Срацимир, Бабук, Ценович, Средище и Войново в общините Добрич, Тервел, Силистра и Кайнарджа.
Очаква се скоро да бъде направена и първата копка и да започне реалното изграждане на преносния газопровод. Технологичният срок за това е около една година, в зависимост от метеорологичните условия.
Газопроводът ще се изгражда от „Булгартрансгаз“ ЕАД. Вътрешната газоразпределителна мрежа ще се изгражда от „Ситигаз-България“, която има лиценз за тази дейност на територията на областта. В момента се изготвя работният проект. Очаква се той да е готов до един месец, след което предстоят съгласувателните процедури.
МС обяви газопроводът за обект от национално значение. Предназначението му е да доставя природен газ за промишлена и битова газификация на град Силистра и района. Газопроводът е с дължина 79,670 км. Ще преминава през 2 области - Добрич и Силистра, 4 общини - Добричка, Тервел, Кайнарджа и Силистра и 25 землища.
Обектът е на обща стойност 12 400 000 евро. От тях 75% - са безвъзмездно финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие и 25% - съфинансиране от Булгартрансгаз" ЕАД.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg