EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старт на ски сезона на Витоша без съоръжения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на ски сезона на Витоша без съоръжения

mail15:40 | 23.12.2011прегледи 818 коментарикоментари 0


Коалиция „За да остане природа в България” подкрепя инициативата RIDE 4 VITOSHA, която се организира от скиори, сноубордисти и любители на планината, на 26 декември (понеделник). Заедно ще открием ски сезона на Витоша без да работят лифтовете и влековете, като протест срещу "Витоша ски" АД. Инициативата вече събра повече от 500 привърженици в социалната мрежа Facebook.
Програмата започва в понеделник от 11 часа на Алеко и включва спускане от Меча поляна до долната станция на писта Лалето, изкачване на Черни връх пеша, със ски или със снегоходки, игри и забави.
Както вече предупредихме, целта на „Витоша ски” АД е промяна в Закона за горите. Затова фирмата умишлено не пуска съоръженията в ски курорта. Собственик на „Витоша ски” АД е офшорна компания, което не позволява да се разбере какви интереси стоят зад нея.
С голяма тревога научихме, че на 21 декември т.г. поправката в Закона за горите е качена в Портала за обществени консултации (Можете да я видите на адрес http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=484). Също така сме обезпокоени, че датата на приключване на консултациите е 30 декември 2011 г., като така не се спазва 14-дневния срок, установен от закона.
Скандалната поправка предвижда в горите да може да се строят ски лифтове и влекове без промяна на предназначението на територията и без изключване на земята от горския фонд. Така изсечените и застроени терени ще продължат да се водят гори “на хартия”. Това предложение позволява застрояването на Витоша и спестява 5 милиона лева на инвеститора. Наред с това, тази разпоредба представлява схема за държавна помощ за инвеститорите в ски курорти и подлежи на предварително съгласуване с Европейската комисия. Тъй като това не е извършено, България ще подлежи на наказателна процедура.
Всички тези предложения обслужват лобистки интереси за усвояване на един от най-значимите национални ресурси – горите. Подобни опити за промяна на законите за да се застроят и разпродадат българските гори имаше през 2005 и 2009 г. Тогава бяха внесени над 100 хиляди подписа против промените, а 39-тото и 40-тото Народно събрание отхвърлиха тези предложения.
В друга петиция, внесена през 2010 г., при нови опити за такива промени, над 70 000 души се подписаха в подкрепа на доброто управление на българските гори, като по този начин призоваха за един добър и отговорен закон.
Последните 10 години доведоха до завладяване на българския ски спорт и туризъм от няколко свързани помежду си офшорни компании, които съгласувайки ценовите си практики, направиха ски спорта и туризма скъпо струващо удоволствие. Затварянето на очите на българските институции пред това незаконно картелно споразумение кара все повече българи да спортуват в чужбина.
Все още институциите крият приватизационния договор за лифтовете на Витоша и концесиония договор за лифтовете на Банско.

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166