EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старт на регистрацията за изборите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на регистрацията за изборите

mail09:35 | 12.08.2014прегледи 734 коментарикоментари 0


Централната избирателна комисия приема от днес документите за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 5-и октомври. Според новите изборни правила депозитът за участие е намален на 2 хиляди и 500 лева. Изискваната подписка също е по-малка, обясни говорителят на комисията Александър Андреев пред БНР:

За разлика от предходните избори подписката е по-малка, 2500 избиратели, които подкрепят избирателите. Останалите документи за партиите са същите. По отношение на коалициите - те се регистрират без необходимостта партиите, които участват в коалициите, да са регистрирани от ЦИК предварително. Съответно коалиционното споразумение, което следва да бъде представено, и инициативните комитети за издигането на независими кандидати за народни представители ще бъдат регистрирани в съответните РИК.

Документи за регистрация в изборите ще бъдат приемани до 18 ч. на 20-и август.

Първи по традиция се регистрираха ГЕРБ.

Въз основа на аргументите, изложени на заседание на Правния съвет към Президента на Републиката, държавният глава няма да издаде указ за допълване състава на Централната избирателна комисия, с който да бъде назначен предложеният кандидат от КП „България без цензура“. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава. Мнозинството от членовете на Съвета се обединиха около позицията, че в текстовете на Изборния кодекс, които имат отношение към начина на формиране на ЦИК, се съдържат противоречиви, неясни и взаимно изключващи се разпоредби.

Още в наложеното от Президента на Републиката вето на приетия от Народното събрание на 21 февруари т.г. Изборен кодекс, той изрази опасенията си за начина, по който се предвижда да бъде конституирана ЦИК. Членовете на Правния съвет припомниха, че в действащите норми на Изборния кодекс няма нито разписани срокове, нито ред и процедура, по които да се допълва съставът на ЦИК.

Юристите в Правния съвет се обединиха около мнението, че в новоизбраното 43-то Народно събрание трябва да бъдат положени усилия за подобряване на изборното законодателство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg