EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Старт на газификацията на Габрово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на газификацията на Габрово

mail12:00 | 23.01.2013прегледи 411 коментарикоментари 0


Министър – председателят Бойко Борисов даде старт на газификацията на град Габрово. Притежател на лицензиите за разпределение и снабдяване с природен газ на града притежава дружеството „Ситигаз България” ЕАД. Разрешението за строеж е издадено през месец август миналата година и през месец септември стартира строителството на първия етап на газификацията. В момента са налице 40 км изграден газопровод, от които 30 км магистрален и 10 км в града. Инвестицията на „Ситигаз България” ЕАД, за газификацията на територията на Габрово, до момента възлиза на близо 10,5 милиона лева.

„Газификацията на Габрово е шанс не само за по-чист въздух в Габрово, не само за по-конкурентно производство”, каза на събитието министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. „Това е шанс за нови инвестиции, от които убеден съм ще се възползват всички”, допълни министърът.
До 2018 година дружеството „Ситигаз България” ЕАД ще инвестира близо 26 млн. лв. в газифицирането на града, като ще бъде изградена около 216 км газопроводна мрежа. Предвижда се включването на 74 индустриални и 102 комунални потребители. Ще се осигури възможност на още около 3 хиляди семейства да газифицират жилищата си. В момента се работи по газификацията на сградата на Общинската администрация, на фирма „Мак” и втория корпус на Техническия университет в Габрово.
Правителството е осигурило и 123 млн. лв. за подобряване водоснабдяването и канализационната мрежа на града. Премиерът съобщи още, че в момента тече конкурсът за изграждането на обходния път на Габрово и дългоочаквания тунел под Шипка. По думите му двата пътни обекта са от изключителна важност не само за Габрово, но и за целия регион. „С изграждането им районът ще стане много атрактивен, защото и Габрово, и Севлиево са градове с тежка индустрия и за да се развиват имат нужда от работна ръка, а без довеждаща инфраструктура, разстоянията са огромни”, обясни Борисов. /МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg