EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стари рецепти спасяват порода овце

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стари рецепти спасяват порода овце

mail14:00 | 04.11.2014прегледи 938 коментарикоментари 0


През целия месец ноември традиционни рецепти от района на Природен парк „Българка“ ще бъдат предлагани във веригата заведения К-express в София, Варна, Бургас и Пловдив, като част от кампанията“Кулинарните тайни на Природата”. Кампанията е съвместна инициатива на WWF, К-express и посолството на Конфедерация Швейцария в България.
Чрез тази инициатива се дава старт на едномесечна кампания за набиране на средства за възстановяване на застрашената от изчезване порода средностаропланинска овца и връщането ѝ по пасищата и ливадите на ПП „Българка“. 10% от сумата, събрана в ресторантите на К-Експрес от продажбата на храните по рецепти от ПП „Българка“, ще бъдат вложени във фонд за възстановяване на средностаропланинска овца чрез закупуване на агнета от тази порода и отглеждането им в парка. Инициативата е част от схемата за плащания за екосистемни услуги „Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии“, разработена от WWF.

Векове наред едно от основните препитания на хората в района на Природен парк „Българка“ е било животновъдството, като важно място в него е заемало отглеждането на средностарапланинската овца. Високо ценена заради добива на мляко и качествена вълна, тя е живяла сред ливадите и пасищата на парка. Днес средностаропланинската овца е изчезващ вид. Иглолистните гори постепенно завземат пасищата, с което поставят под въпрос съществуването на тяхната типична флора и фауна, а оттам и равновесието в природата. Това е и една от основните причини за изчезването на средностаропланинската порода овце.

“Кулинарните тайни на Природата” е част от инициативата на WWF „Скритите услуги на Природата“, която демонстрира на практика възможностите за реализиране на частни схеми за плащания за екосистемни услуги в България, в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество, и обединява 6 български и 4 швейцарски неправителствени организации.


 


Тагове: рецепти, овца
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg