EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Станциите за радиация във Фукушима ненадеждни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Станциите за радиация във Фукушима ненадеждни

mail17:30 | 24.10.2012прегледи 594 коментарикоментари 0


След нови проверки на радиоактивното замърсяване в град Фукушима и силно замърсения район Айтате миналата седмица, "Грийнпийс" установява, че официалните станции за контрол систематично подценяват радиационните рискове за населението. Работата на правителството по изчистване на радиацията остава разпокъсана, неправилно насочена и недостатъчна, като евакуираните райони, получават по-голямо внимание от гъсто населените.

Повече от 75% от 40-те държавни постове за наблюдение, проверени от "Грийнпийс" във Фукушима показват по-ниски нива на радиация, отколкото райони в непосредствена близост. Нивото на замърсяване на места, намиращи се в рамките на 25 метра от постовете, е до 6 пъти по-високо, отколкото на самия пост . "Официалните мониторингови станции са разположени в места, където органите  изчистват радиацията , обаче, нашите измервания показват, че само на няколко крачки
встрани нивата на радиация се увеличават значително ", каза д-р Риана Туле експерт на Greenpeace International. "Ние се страхуваме, че тези станции създадат в обществото измамно чувство на сигурност. "
„Изглежда има малък напредък в работата по почистването на радиацията и много горещи точки продължават да са опасни във Фукушима ", каза Туле. "Например обеззаразяването на детски площадки, което е необходимо за защита на най-уязвимите, не е напреднало достатъчно, въпреки че измина повече от година и половина от аварията на АЕЦ „ Фукушима Дайичи ".

"Грийнпийс" също проверява области в Айтате, където правителството раздели териториите на общността на различни нива на риск, за да се подготвят за жителите да се върнат след обеззаразяване. Мониторинговият екип установи, че почистването на радиацията в района на село Кусано досега са било недостатъчно, с високи нива на радиация, измерени в жилищен район и фабрика.  "Хората не могат да се върнат към живота си ако домовете им, предприятия или стопанства им са замърсени. Един дом или офис може да бъде изчистен, но е много малко вероятно, че целият район ще бъде освободен на радиационните рискове в рамките на следващите няколко години, което прави много трудно за хората да възстановят своите общности ", заяви Юки Секимото от Грийнпийс Япония.
"Правителството продължава да омаловажава радиационните рискове и да дава фалшиви надежди на жертвите на тази ядрена катастрофа, когато трябва да се вземат трудни решения и засегнатите общности да бъдат компенсирани справедливо, за да продължат живота си".
"Грийнпийс" призовава японското правителство спешно да разпредели повече пари и ресурси за опазване на общественото здраве, както и да се съсредоточи върху изчистване на радиацията в гъсто-населените райони като град Фукушима, вместо да се опитва да изчисти силно замърсени, евакуирани райони, където усилията могат да окажат недостатъчни.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg