EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Станишев: Кабинетът подава оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Станишев: Кабинетът подава оставка

mail06:15 | 11.06.2014прегледи 1388 коментарикоментари 0


В условията на парламентарна нестабилност и липса на политическа подкрепа най-коректно и отговорно е след преодоляване вота на недоверие към кабинета премиерът и министрите да подадат оставки, това е казал на днешното заседание на ВПС на БСП лидерът на БСП Сергей Станишев. “В дебатите по вота на недоверие трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда в сравнение с наследството на Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, ГЕРБ, които откраднаха милиард и половина от здравето на българите, нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно за това този вот трябва да бъде отхвърлен”, заявил лидерът на БСП. В следващите дни премиер и министрите трябва да защитят своето достойнство и свършената от тях работа, въпреки че това няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета. Трябва да се каже какво завариха и какво постигнаха в тази трудна ситуация, настоял Сергей Станишев.

Очаква се кабинетът да подаде оставка на 13 юни, в петък.

Лидерът на  БСП поиска предсрочни парламентарни избори в края на юли 2014 година.

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно във вторник - 17 юни- Консултативния съвет на национална сигурност. Политическите лидери трябва да се разберат за дата за предсрочните избори, за избор на български еврокомисар, както и за неотложни за страната реформи.

Ако мандатоносителят е взел своето окончателно решение, време е за отговорни консултации при държавния глава, заяви на извънреден брифинг председателят на ДПС Лютви Местан. „Политическата ситуация изкушава към много думи – излишни и тежки думи. Аз обаче знам цената на думите. Ако на този пленум мандатоносителят БСП е взел своето окончателно решение, коментарите са излишни. Решава мандатоносителят. Време е за отговорни консултации”, добави Местан.
„Естественото им място е при държавния глава. Ние преди да чуем позицията на г-н Плевнелиев за свикване на Консултативния съвет – безспорно легитимен формат, който трябва да обсъжда подобни казуси, бяхме решили да излезем с такъв призив. Сега съм още по-улеснен”, каза още той.
„Надявам се за всички вече е ясно, че на пресконференцията на ДПС миналия четвъртък се случи нещо, което не заслужава оценки като произнесена присъда на кабинета „Орешарски”. Докрай останахме лоялни на кабинета с тезата си, че в рамките на 42-то Народно събрание няма възможност за реализиране на друга формула на управлението, освен програмен кабинет с министър-председател Пламен Орешарски. Пресконференцията на ДПС не предопредели, а ускори взимането на вярното решение – предсрочни избори”, посочи Лютви Местан. „ДПС не предопредели, защото нищо не можем да предопределяме, решението е на суверена, на избирателя и затова не предопредели, а ускори взимането на вярно, правилното решение в интерес на България, на българските граждани. ДПС изрече, според мен, най-вярната позиция по отношение на „Южен поток” – един много важен проект за България и редица европейски страни, който обаче не може да бъде реализиран въпреки Брюксел, а единствено в диалог с Брюксел”, добави той.

Тъй като намерението на управляващите е утре като първа точка да бъдат избрани членовете на Сметната палата, упълномощена съм от комисията на ГЕРБ да участвам в председателския съвет при председателя Миков и да поставя условие, ако те оттеглят точката за избор на членове на Сметна палата, ГЕРБ сме готови да оттеглим вота на недоверие, който е успешен и да не губим време на данъкоплатеца с безсмислени пледоарии. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цецка Цачева на извънредна пресконференция.
„След изявлението, че кабинета "Орешарски" подава оставка ние от ГЕРБ считаме, че внесения от нас вот на недоверие във финансовата политика на правителството е успешен, поради което дебатите по него стават безпредметни в Народно събрание, което е делигитимирано и няма как да има обществена подкрепа. То трябва да спре по най-бързия начин да приема каквито и да било други актове”, каза още Цецка Цачева.

22.08 часа

"Националният съвет да даде мандат на председателя на партията за това да се премине към следващи избори, като съответно да се направят необходимите промени и в Бюрото и Националния предизборен център. От негова страна да се предложат промени, и разбира се да се премине към предсрочни парламентарни избори във възможно най-кратките срокове". Това каза Антон Кутев от БСП след заседанието на Националния съвет на партията.

Смятам, че не само лидерът на БСП трябва да носи отговорност и когато искаш носене на отговорност, трябва да дадеш личен пример. Това каза пред журналисти депутатът от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова, която подаде оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България. „Аз казах – поемам своята и подавам оставка от поста, който заемам. Не сме решили дали ще има конгрес преди срещата на Бузлуджа”, добави Нинова.

Депутатът Георги Кадиев се оттегля като депутат и като член на националния съвет на БСП.

Според неофициална информация по време на няколко часовото заседание хора от висшето ръководство на БСП са поискали оставката на лидера Станишев./обновявана

източници:БНТ,  БНР, БГНЕС,агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg