EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стагнация в строителството, ръст при промишлеността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стагнация в строителството, ръст при промишлеността

mail19:06 | 11.12.2019прегледи 564 коментарикоментари 0


Последно проучване на Националния статистически институт (НСИ) за октомври отчита подем на промишленото производство за втори пореден месец, символично повишаване в строителството и леко свиване на търговията на дребно, което е знак за относително стабилна икономическата експанзия в България в началото на четвъртото тримесечие.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през октомври с 1,1% спрямо септември, когато се повиши с 0,7%, като това представлява по-нататъшен растеж в промишления сектор и в началото на последното за годината тримесечие след добра експанзия през третото тримесечие и низходящия тренд през първото полугодие.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства през октомври с 1,7% след анемично повишение с 0,1% през септември, като това представлява най-солиден растеж от април насам.

През октомври увеличение спрямо преходния месец с 1,8% отбелязва преработващата промишленост и с 0,7% в добивната промишленост при спад с 4,6% на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Спрямо октомври 2018-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 6,8%, докато преработващата промишленост нараства с 2,5%, а добивната промишленост - с 9,4 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повишава през октомври с едва 0,1% спрямо септември, когато нарасна с 0,7%. Продукцията от гражданското и инженерното строителство се повишава с 0,2%, докато сградното строителство остава на нивото от предходния месец.

На годишна база обаче растежът на строителната продукция през октомври се забави рязко до 3,1% от 6,9% през септември, когато нарасна с най-добро темпо от месец март насам, като сградното строителство нараства със 7,9% (спрямо октомври 2018-а), но при спад с 3,0% на гражданското и инженерното строителство.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, като през октомври търговията се свива с 0,1% след стагнация през септември и спад с 0,3% през август, запазвайки негативната тенденция от края на лятото.

На годишна база търговският оборот се увеличава през октомври с 1,2%, но след растеж с 2,6% месец по-рано, отбелязвайки най-слабо повишение от юли насам.

Днешните смесени данни предполагат запазване на относителен стабилен растеж на българската икономика в началото на четвъртото тримесечие след повишение на БВП през третото тримесечие с 0,8% на тримесечна и с 3,7% на годишна база.

В края на миналия месец НСИ отчете подобряване на стопанската конюнктура в България през ноември с оглед на по-благоприятна конюнктура в строителството и търговията на дребно при стабилизация в промишлеността и в сферата на услугите.

Аналогично последно проучване на Европейската комисия обаче отчете първо отслабване на общите икономически нагласи в нашата страна през ноември от август насам в резултат на рязко влошаване на доверието на българските промишлени мениджъри, понижаване на доверието и в сферата на услугите, като и при търговията на дребно (спад до 18,5 от 19,4 пункта), като подобрение бележи единствено доверието на мениджърите в строителния бранш.

Противоречивите резултати от тази поредица бизнес проучвания за нашата страна предполагат, че българската икономика вероятно ще запази относителен стабилен растеж през последното тримесечие на настоящата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg