EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Стабилните връзки Берлин - Москва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стабилните връзки Берлин - Москва

mail16:25 | 18.01.2022прегледи 591 коментарикоментари 0


Силните двустранни отношения между Германия и Русия са необходимост, заявиха външните министри на двете страни, които днес се срещнаха за първи път в Москва на фона на постоянно нарастващо напрежение, съобщи ДПА.

Добрите отношения между двете страни нямат алтернатива, заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на срещата, като отбеляза, че Москва се стреми към конструктивни отношения, в които двете страни са равнопоставени и взаимно зачитат интересите си.

В този дух се изказа и германската министърка на външните работи Аналена Бербок. "С това пътуване искам ясно да заявя, че отношенията с Русия са много важни както за новото германско правителство, така и лично за мен", каза тя.

Бербок и останалата част от германското правителство встъпиха в длъжност миналия месец след седмици на преговори, последвали победата на изборите през септември. "Няма алтернатива на стабилните отношения между Москва и Берлин", добави тя.

Но Бербок не се съсредоточи само върху настоящето, а се спря и на историята на връзките между Германия и Русия, като отбеляза "дълбоките исторически измерения на отношенията ни", включително двете световни войни, в които двете страни са се сражавали на различни страни, Студената война, по време на която част от Германия се превърна в отделна държава, присъединила се към просъветския блок, и напоследък - напрежението, когато Германия и голяма част от Запада обвиняват Русия в нарушаване на човешките права и агресивно поведение в международната политика.

Германската министърка каза, че историята я е накарала да положи венец на Гроба на незнайния войн, за да покаже солидарност с жертвите на Втората световна война, в която милиони хора загиват при опита на нацистка Германия да завладее Русия.

"Историческите спадове и историческата болка между нашите две страни винаги ръководят политиката за настоящето и за бъдещите поколения. И ние ще бъдем вечно благодарни на руския народ за нашето помирение след ужасите на нацистката диктатура."

Двустранните връзки обаче са обтегнати, отбелязва ДПА. Неотдавна Берлин изгони няколко руски дипломати, след като германски съд постанови, че убийството на грузински гражданин през 2019 г. е било политически мотивирано убийство, отчасти организирано от руското посолство. Москва отговори, като също изгони германски дипломати.

Германия също така обвини Русия, че стои зад хакерските атаки срещу Бундестага през 2015 г. и за нападението с химическо оръжие срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални през 2020 г.

Неотдавна Русия беше разгневена от решениeто на Германия да спре разрешението за излъчване на немскоезичната програма на руския държавен телевизионен оператор Ар Ти (RT).

По време на посещението си в Киев в понеделник, където Бербок се срещна с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба, германската външна министърка определи дипломацията като "единствения жизнеспособен начин" за обезвреждане на кризата на руско-украинската граница, където са струпани десетки хиляди руски войници.

Говорител на германското външно министерство заяви, че разговорите на Бербок в Москва не са продължение на преговорите в Киев. Според него опитите за намиране на решение на кризата по границата ще бъдат продължени в други формати.

източник:БТА, снимка: mid.ru


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg