EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стабилизирани ли са САЩ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стабилизирани ли са САЩ?

mail11:10 | 03.08.2011прегледи 390 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопрокета за повишаване тавана на държавния дълг на САЩ и съкращаване на бюджетния дефицит, одобрен по-рано от Сената, съобщиха информационните агенции. След подписването му от президента и одобряването от горната камара на парламента документът добива сила на закон, което ще позволи на САЩ да избегнат техническата неплатежоспособност.
Законът за повишаване тавана на държавния дълг на САЩ и избягване на дефолт мина в Конгреса, но не е достатъчен сам по себе си, за да може САЩ да запазят рейтинга си ААА според "Fitch", предаде АР. "Fitch" заяви, че споразумението е важна първа стъпка, но не е краят на процеса. Рейтинговата агенция иска да види и реален план за съкращаване на бюджетния дефицит. Дейвид Райли, управляващ директор на "Fitch", каза пред АР, че "трябва още да бъде направено, за да се запазят рейтингите в средносрочна перспектива. "Fitch" очаква да приключи прегледа си на суверенните рейтинги на САЩ до края на август. Възможно е рейтингът на дълга на САЩ да бъде понижен тогава според "Fitch".
Рейтинговата агенция Moody's промени от "стабилна" на "отрицателна" перспективата на оценката на държавния дълг на САЩ, която засега остава максималната ААА, предадоха световните агенции. Moody's отбеляза, че има опасност САЩ да изгубят тази оценка, ако се получи "отслабване на бюджетната дисциплина през следващата една година или ако икономическата конюнктура значително се влоши". Решението на Moody's бе обявено часове след като Конгресът на САЩ прие план за намаляване на бюджетния дефицит на страната, придружен от повишаване на законовия таван на държавния дълг. Moody's заяви, че гласуваните мерки не са непременно достатъчни за подобряване на състоянието на американските държавни финанси. "Макар и комбинацията от процес на парламентарна комисия и автоматични мерки дава механизъм за пораждане на бюджетна дисциплина, тази рамка е предмет на несигурност. Опитите за бюджетни правила в миналото не винаги са устоявали на изпитанието на времето", смята агенцията. "Вероятно ще са необходими допълнителни мерки, за да се гарантира, че дългосрочната траектория на бюджета ще остане съвместима с оценка ААА", добавя Moody's и обръща внимание на "големите политически разногласия" при дебатите по този въпрос във Вашингтон. "На трето място, неотдавнашните корекции към понижаване на равнищата на икономически растеж и твърде слабото равнище на растеж през първото шестмесечие на 2011 г. поставят под въпрос доколко солиден е потенциалът за растеж през следващите една-две години", подчертава Moody's.
Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард приветства споразумението за повишаване на тавана на американския дълг, определяйки го като добра новина за американската и световната икономика, предаде AFP. Наред с това тя призова усилията за понижаване на дефицита да продължат. Предизвикателството пред политиците сега е да се изработи рамка за постигане на бюджетно равновесие с ясни целеви стойности за дълга и дефицита в средносрочен план, посочи в комюнике Лагард, призовавайки за икономии в системата за социална защита и за нови източници на данъчни приходи.
 


Тагове: САЩ, дълг, рейтинг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163