EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ст. Загора се превръща в "умен град"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ст. Загора се превръща в "умен град"

mail07:05 | 22.02.2018прегледи 9268 коментарикоментари 0


ЗараЛаб ще представи успешния завършек на проекта за безплатна LoRaWAN мрежа в Стара Загора. На 24.02.2018 г. eкипът ще проведе пресконференция под наслов „TheThingsNetwork - Официално!“, на която ще разкаже за всички невъзможни, но осъществени реалности и ще демонстира LoRaWAN технологията на практика.

Какво представлява проекта

С проекта Заралаб изгради безплатна градска мрежа за свързани устройства в град Стара Загора. Тя е базирана на протокол LoraWAN, който е използван от The Things Network. С негова помощ се свързват практически неограничен брой умни устройства. Чрез проекта са изградени четири антени (наричани още концентратори), които имат много голям обхват. Той може да достигне над 20 км при отлични условия. Включените в проекта устройства консумират изключително малко количество електроенергия, което позволява живота на батериите да продължи с години и напълно автономна работа. Подобни технологии успешно са интегрирани в над 350 града по света, което личи от уебсайта на The Things Network. По същество това представлява интернет-общество с близо 33 000 последователи.

Ползи за града и жителите му

Изграждането на мрежата инициира процеси по разработка на приложения (т.нар. App-ове), които чрез мрежата могат да бъдат използвани от всякакви умни устройства. LoraWAN мрежата използва радио-честоти, които не подлежат на регулация (т.нар. свободен ефир), което след нейното изграждане, я прави напълно безплатна за всички. Тя има широк социално-икономически ефект като дава множество предимства за града като:
▪ Всички приложения и технологии разработени в Стара Загора ще могат да се използват от гражданите, което съответно създава бизнес възможности и развива предприемачество
▪ Възможност за последваща научно-изследователска дейност в областта на Интернет на нещата (Internet of Things, IoT)
▪ Възможност за проследяване на всякакви свързани устройства в рамките на града. Като приложение на тази функция са:
o Опазване на околната среда – измерване на показатели за въздух; оптимизиране на процесите по събиране и извозване на отпадъци
o Мобилност – оптимизиране на трафика напр. чрез проследяване на градския транспорт; дистанционно управление на светофарни уредби
o Инфраструктура – измерване на показатели от ВиК и доставчици на електрически енергия чрез умни устройства за оптимизиране на начина на събиране на тази
информация; интелигентен контрол на улично осветление
o Възможност за следене на всякакви системи, вече инсталирани в градски условия.

„Преките ползи от проекта за общинска администрация биха позволили да се оптимизират публични разходи, да се получат данни за анализ, които до момента не са били достъпни или трудно се събират и да се предоставят по-качествени публични услуги за старозагорци.“ – коментира Петко Петков, управител на „ЗараЛаб“ и ръководител на проекта.

На практика, чрез мрежата Стара Загора се нарежда сред градовете, които ползват тази технология, като Торонто, Брюксел, Ханжу (Китай), Талин, Прага, Атина, Париж, Берлин, Токио, Рим, Дубай, Ню Йорк, Лондон и др.

За събитието

ЗараЛаб организира практически семинар (hands on workshop), на който ще покаже каква е свързаността на Мрежата в града и каква е нейната функционалност. На страницата на събитието във Фейсбук вече тече конкурса за избор на десет щастливци, които ще са първите докоснали се до крайните устройства създадени в ZaraLab.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134