EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ст. Загора: Приоритети в бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ст. Загора: Приоритети в бюджета

mail11:08 | 22.08.2023прегледи 725 коментарикоментари 0


Най-много средства в бюджета за 2023 г. на община Стара Загора се отделят в направленията образование, култура и инфраструктура. Това каза кметът Живко Тодоров по време на проведеното обществено обсъждане на общинския бюджет на местната администрация за настоящата година.

Той посочи, че "при изготвянето му, както през предходните години сме се водили от няколко различни аспекта. На първо място приходната част да отговаря на разходната част на бюджета, за да няма дефицити и да не поемем ангажименти, които не са осигурени във финансовата рамка". Кметът припомни, че и през тази година няма да се повишават местни данъци и такси. Последните промени в налозите е извършено през 2012 година.

"Това е голям жест на общината към гражданите и бизнеса", посочи той. Според Тодоров "прогнозно не се знае през следващите години дали общината ще може да поддържа тези нива на местни данъци и такси, защото разходите непрекъснато се увеличават както за консумативи, така и за заплати. Минималната работна заплата, както и средната заплата в общината нарастват много през последните години, както и в държавата, и това неминуемо ще постави общината пред предизвикателства", обясни още Тодоров. Кметът припомни, че за съжаление обсъждането на годишния бюджет се случва през месец август, но причината за това е късно приетият държавен бюджет.

Финансовата рамка, която е изготвена предвижда бюджетът да бъде над 234,5 млн. лева. Прогнозните приходи от държавни дейности са малко над 146,7 млн. лева. в това число общата субсидия за държавни дейности в размер на над 130, 5 млн.лева, целевата субсидия за капиталови разгори над 2,6 млн.лева и преходен остатък от над 13,7 млн. лева. А общинските приходи - 87,8 млн. лева включваща собствени данъчни и неданъчни приходи в размер на над 54 млн.лева, преходен остатък от близо 23 млн. лева и изравнителна субсидия от  над 7,6 млн.лева. Индикативният годишен разчет за сметките на средствата от ЕС за т.г. са в размер на над 28,1 млн. лева.

Приходите от държавно делегирани дейности ще бъдат малко над 146,7 млн. лева. 

Акцент от инвестиционната програма за т.г. ще бъде ремонтът и изграждането на улична мрежа. За това перо са заделени близо 13 млн. лева, като е предвиден основен ремонт на няколко главни улици в областния град. В разчетите са заложени благоустрояване на междублокови пространства, основен ремонт на физкултурния салон и фасадата на Основно училище "Кольо Ганчев", както и ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина "Слънце", детска градина "Люляк" и начално училище "Зора".

Предстои проектът на бюджет на община Стара Загора да бъде гледан и гласуван на извънредно заседание на Общински съвет Стара Загора в началото на септември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158