EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сръбското правителство е пред тежък избор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сръбското правителство е пред тежък избор

mail15:51 | 11.09.2009прегледи 428 коментарикоментари 0


Съществува опасност дефицитът да премине 4,5 процента от брутния вътрешен продукт, т.е. сумата от 132 милиарда динара, договорена с мисията на Международния валутен фонд, предупреди управителят на Народната банка на Сърбия Радован Йелашич.
Според него няма да е добре, ако Сърбия се окаже в положение да държи "поправителен изпит" пред МВФ, тъй като вече постигнатата договореност е решаваща за икономическата стабилност на страната, стопанството и стандарта на гражданите.
"Осъзнавам, че правителството е изправено пред тежък избор - между лошото, по-лошото и най-лошото решение. Алтернатива обаче не съществува. В миналото вече са времената, когато някой вадеше пари в кеш от приватизацията, което правеше удобно седенето в министерските кресла", посочи банкерът с уточнението, че в момента няма натиск Народната банка на Сърбия да печата пари.
По думите на управителя на централната сръбска банка тази институция не е излизала с интервенция на валутния пазар от февруари т.г., което означава, че получените средства от МВФ се намират във валутния резерв. В тази връзка Йелашич посочи пред "Вечерне новости", че през последните две седмици валутните резерви на Сърбия са се увеличили с 200 милиона евро. Той допълни обаче, че всички прогнози за валутния курс и инфлацията са в зависимост от това дали ще има договореност с Международния валутен фонд.
"Икономическата активност през последните месеци се стабилизира, а през 2010 година се очаква и малък стопански ръст. Ключов обаче е въпросът кога ще върнем стопанския си ръст от преди година и половина. Ако за това ще ни бъдат необходими три години, то тогава трудно ще успеем толкова дълго време да финансираме дупката в бюджета", посочи Йелашич.
За разлика от твърде предпазливите оценки на водещи сръбски икономисти известна доза оптимизъм  за Белград дава класацията на Световната банка за условията за стопанска дейност в отделните държави. В най-новото съобщение на международната институция Сърбия е подобрила класирането си с две места като от 90 позиция сега е на 88-ма между участващите в проучването 183 страни. Съседната балканска страна заема и престижното четвърто място в раздела за условията за получаване на кредити. 
   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg