EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сръбските магнати държат една трета от БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сръбските магнати държат една трета от БВП

mail11:40 | 10.08.2010прегледи 542 коментарикоментари 0


Богатството на няколко водещи сръбски магнати, според неофициални оценки, възлиза на 31,5 милиарда евро, което е  почти една трета  от миналогодишния  БВП на страната, съобщава белградският вестник "Политика", цитирайки информация на Танюг. 
Местните и регионални медии  съобщиха миналата седмица, че убедително най богатият сръбски магнат  в момента е Милан Янкович, собственик на Филип Цептер, с имущество от четири милиарда евро. 
Бившият  вицепремиер в сръбското правителство,  а по-късно бързоразвиващ се бизнесмен - Мирослав Мишкович,  разполага с имущество, което се оценява  на около 2 милиарда евро, докато за още един, в момента укриващ се сръбски магнат  - Боголюб Карич,  се твърди, че притежава около 1 милиард евро.
В  списъка с най-големите сръбски богаташи  се  намират Петар Матич  със 700 милиона евро. На толкова се оценява и имуществото  на главния бос на контрабандата  с тютюн на територията на Балканите  - Станко Суботич Цане.  В обществото на най-заможните  освен тях  са и  Милан Беко, " кралят на захарта" Миодраг Костич Коле, а след това собственикът  на големи селскостопански и хранителни предприятия   Предраг  Ранкович Пецони, чието богатство се оценява на  300 до 500 милиона евро.
По-голямата група  от водещите сръбски магнати, която  своето начално богатство  е спечелила  през миналото десетилетие  и го е увеличила през това десетилетие, представляват  типичен образец  на успешните  бизнесмени, каквито през последните две десетилетия изникваха  не само в Сърбия, но и в другите страни в преход  след тяхното рязко  преминаване от дирижирана социалистическа към пазарна икономика.  Ако се  събере богатството на  десетина от новите сръбски богаташи,  ще се окаже, че те сега разполагат  с капитал на стойност  около 30 процента  от БВП на Сърбия за 2009 г.  Става дума обаче за неофициални данни.
Ако се изключи Цептер, който  първоначалния си бизнес е започнал в Швейцария и някои други  западноевропейски страни, произвеждайки и продавайки качествени домакински съдове и други стоки,  всички останали  сръбски магнати  са направили кариерата си на местен терен  с тясното сътрудничество, а често и с помощта  на местните политически  лидери, отбелязва Танюг.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg