EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Срив на чуждите инвестиции 2007-2017

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срив на чуждите инвестиции 2007-2017

mail08:15 | 29.08.2018прегледи 2891 коментарикоментари 0


“Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а индикатор за качеството на бизнес климата е размерът на инвестициите, в частност – чуждестранните инвестиции. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен (около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв.), благодарение най-вече на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач.“

Това каза изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев при представяне  на резултатите от анализ на чуждестранните инвестиции у нас в периода 2007-2017 г. Анализът е разработен от експертен екип на БСК, с ръководител Камен Колев – зам.-председател на камарата.

От представения анализ става ясно, че за разглеждания 10-годишен период преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г. „Вече дори средствата от емигрантите са повече от ПЧИ“, каза Радосвет Радев при представянето на данните.

„Вярно е, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс. До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат“, каза още Радосвет Радев.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев подчерта, че оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП.

Според зам.-председателя на БСК, най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги.

Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства. Не на последно място, важно за всеки инвеститор е осигуряването на качествена инфраструктура.

Изводи и препоръки на анализа

Изследване на БСК идентифицира следните фактори, възпрепятстващи привличането на преки чуждестранни инвестиции:

- Липса на квалифицирани кадри;

- Лоша инфраструктура;

- Бавно свързване към комуналните услуги (ел. енергия, ВиК, преносни мрежи и др.);

- Утежнена бизнес-среда и регулации, липса на електронно правителство и на прилагане на електронните услуги;

- Бавен процес на обявяването на фалити;

- Висока междуфирмена задлъжнялост;

- Мудно правораздаване;

- Корупция;

- Бюрокрация на национално и регионално ниво в администрацията;

- Непредсказуема бизнес и законова среда.

Възможности за подобряване на ситуацията и повишаване потоците от ПЧИ:

- Подобряване качеството на човешките ресурси - образование, квалификация, умения, включително чрез промяна на системата за финансиране на образованието;

- Внос на работна ръка;

- Подобряване на ефективността на публичните разходи чрез публично-частни партньорства (ПЧП) и изграждане на техническа инфраструктура за инвестициите чрез ПЧП;

- Разширяване на арбитражния подход за решаване на търговски спорове;

- Насърчаване на инвестициите във високотехнологични производства, които позволяват по-добра възвръщаемост и стабилен растеж на икономиката;

- Въвеждане на електронни публични услуги;

- Смекчаване на регулациите за бизнеса и премахване на незаконните регулаторни режими на местно ниво;

- Стабилност на нормативната среда;

- Подобряване на нивото на сигурност и правосъдие.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093