EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срещи на Р.Радев и Денков с ръководството на "Лукойл"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещи на Р.Радев и Денков с ръководството на "Лукойл"

mail07:05 | 14.09.2023прегледи 717 коментарикоментари 0


България очаква надеждни доставки и предвидими цени на горивата. Това е казал българският държавен глава Румен Радев по време на разговор в президентската институция с ръководството на "Лукойл", съобщиха от Прессекретариата на президента.

По-рано от "Лукойл" са провели среща и с премиера Николай Денков и представители на правителството в Министерски съвет.

Президентът Радев е подчертал доброто сътрудничество и открития диалог на служебния кабинет с "Лукойл", в резултат на което бяха трайно намалени цените на горивата до най-ниските нива в Европейския съюз, а компанията прехвърли седалището си от Швейцария в България и започна да плаща своите данъци в страната ни.

Възможностите на "Лукойл" за алтернативни доставки на петрол, за осигуряване на непрекъснатост в производствения процес и за гарантиране на заетостта на работещите в новата ситуация след прекратяването на концесията на пристанище "Росенец" и предприетите от управляващите действия за предсрочно преустановяване на дерогацията за внос на руски суров петрол, са били във фокуса на разговора.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ ще изпълни ангажимента си за преминаване към преработка на неруски петрол. Това заявиха представители на компанията на среща при премиера акад. Николай Денков. Бяха обсъдени разумните срокове за приключване на този преход преди изтичането на дерогацията, разрешена от Европейската комисия (ЕК) до края на 2024 г. Страните се съгласиха да продължат диалога по този въпрос.

Повод за разговора на тази тема е предложението за предсрочно прекратяване на изключението от европейското петролно ембарго за Русия, внесено в парламента преди неговата лятна ваканция от народни представители от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и Движението за права и свободи.

Министър-председателят постави въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които „Лукойл“ дължи на държавния бюджет. Освен 10% корпоративен данък, по закон компанията трябва да плаща още 33% временна солидарна вноска. Пред премиера представителите на „Лукойл“ потвърдиха готовността си да изпълнят своето задължение в съответствие с изискванията на закона.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158