EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срещата Стойнев-Йотингер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещата Стойнев-Йотингер

mail17:20 | 24.04.2014прегледи 1071 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев бе приет днес в Брюксел от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Сабине Бергер, говорител на Йотингер уточни, че на срещата са били засегнати въпросите за изграждането на газопровода "Южен поток", както и за лицензите на електроразпределителните дружества (ЕРП) у нас. Бергер допълни, че в следващите седмици Стойнев и Йотингер ще обсъдят отново промените в българското законодателство, свързани с изключването на част от "Южен поток" от третия енергиен пакет на ЕС, преди тези промени да бъдат разгледани на второ четене от Народното събрание. Днешната среща бе добър повод министърът и еврокомисарят да изяснят позициите си, коментира Бергер. Тя добави, че въпросите за газопровода и за лицензите на ЕРП ще бъдат обсъдени на техническо равнище, като първата среща на експертите на ЕК с  български представители е насрочена за днес, а предстои и следващо заседание.

Стойнев нападна опозицията

След срещата Стойнев коментира, че българската опозиция е казала на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че се предвижда приемната станция на "Южен поток" да бъде изградена на над 20 километра навътре в територията на България, а в действителност  това щяло да стане на около два километра и това било огромна разлика. Нормално е за един газопровод, който идва от страна извън ЕС, да има приемен терминал на сушата, в морето няма как да бъде, посочи той. Няма как трета страна да има достъп до морската част на газопровода, добави той. Така са всички газопроводи от Северна Африка до Европа, така ще бъде и при  проектиран газопровод от Мароко до Италия. Морската част на "Южен поток" по нищо не се отличава от действащите и бъдещите газопроводи към Европа.
Бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно е информирала комисаря Йотингер за законодателните инициативи в Народното събрание, отбеляза той по повод гласуваните на първо четене от Народното събрание промени в закона за енергетиката. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, коментира той по адрес на опозицията и "Южен поток". Те с лекота спряха проекта "Белене", сега много искат да спрат и "Южен поток". Това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната, заяви Стойнев.
Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром" е важен партньор за Европа, а също и че този проект е важен за доставките на газ за континента, посочи министърът. В
България приемаме и тълкуваме този проект, сякаш се прави за България. Нищо подобно - България е само една държава, през която минава този газопровод. Виждате, че може би ще започне напрежение между Италия и Австрия относно бъдещите промени в маршрута на проекта. Това ясно показва, че държавите се борят за този проект, заяви Стойнев.
Той определи "Южен поток" като важен от икономическа и енергийна гледна точка. Разбира се, трябва да се спазва европейското законодателство, само че обясних на комисаря Йотингер, че законодателните промени още не са приети, те бяха гласувани само на първо четене. Опозицията може да предостави свои предложения за второто четене, ще се съобразим с тях, ако  са адекватни, допълни министърът.
Стойнев е уверил Йотингер, че България не нарушава по никакъв начин европейската правна рамка. Министърът е предоставил протоколите, подписани между Българския енергиен
холдинг и "Газпром" за сухопътната част от газопровода на българска територия. Обърнах внимание на комисаря, че изцяло изпълняваме изискванията на ЕК за либерализацията на енергийния пазар. Желанието ни е през 2015 г. да имаме пълна либерализация на този пазар, заяви Стойнев. Той отчете, че според препоръките на ЕК от миналата година нашата страна е намалила таксите за износ на енергия, студения резерв в областта на производството  на ток, отделени са Енергийният системен оператор и Националната електрическа компания.

Тази година ще имаме балансиран пазар и енергийна борса, но догодина трудно ще либерализираме пазара при наличието на дългосрочни договори, посочи Стойнев. По неговите думи договорите с централите от комплекса "Марица" изцяло изкривяват пазара. Не можем да бъдем конкурентни, коментира министърът, като уточни, че този въпрос е залегнал при срещата му с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня.
Изходът е заедно с ЕК да намерим решение на този проблем, посочи Стойнев. По неговите думи досега ЕК не е била информирана за този проблем.

Реакцията на ЕК

Малко по-късно обаче ЕК уточни, че европейското законодателство важи за всякаква инфраструктура, която попада под юрисдикцията на Евросъюза и това важи и за българските териториални води. Говорителката на комисар Йотингер – Сабине Бергер, припомни, че Комисията има тревоги около двустранното споразумение, сключено между България и Русия, както и между нея и другите страни по проекта и че те вече са упълномощили Еврокомисията да ги предоговори с руската страна така, че да са в съответствие с европейското законодателство.„Ако „Южен поток” бъде построен в нарушение на европейските норми, свързани с обществените поръчки, или започне да функционира в разрез с изискванията на Третия енергиен пакет, комисията ще предприеме необходимите действия”, заяви Сабине Бергер.

Руски коментари

Юридическите претенции на ЕК към газовия проект "Южен поток" могат да бъдат решени до края на годината, съобщи руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той говори днес на международна конференция по енергийната политика на ЕС в Европейския колеж в Брюж. "Изпълнението на проекта продължава. Очаква се първият участък на газопровода да бъде приключен към края на идната година, посочва ИТАР-ТАСС. За съгласуването на тези въпроси в началото на годината започна работа специална междуправителствена комисия Русия - ЕС.
Тя се занимава с доработване на междуправителствените споразумения между Русия и шестте страни от ЕС, на чиято територия минава "Южен поток" (България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Австрия), както и Сърбия. ЕК е на мнение, че тези споразумения нарушават третия енергиен пакет на ЕС. Според Русия Южен поток като трансграничен газопровод не попада под юрисдикцията на трети енергиен пакет.
Той влезе в сила след сключването на споразуменията. Претенциите на Европейската комисия към проекта "Южен поток" са свързани с някои основни позиции в третия енергиен пакет на ЕС, които изискват газопроводите да се управляват от оператор, който е независим от енергопроизводствените и добивните компании. Освен това ЕК настоява част от мощностите на руския проект да бъдат резервирани за доставки на "независими производители".


 

източник:БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg