EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Срещата ЕС - Турция се отменя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещата ЕС - Турция се отменя

mail14:50 | 10.05.2016прегледи 784 коментарикоментари 0


ЕС и Турция са отменили насрочената за 13 май среща на високо ниво, заяви говорителят на външнополитическата служба на ЕС Мая Косянчич по време на пресконференция в Брюксел, предаде ТАСС. „Разговор на високо равнище трябваше да се проведе в петък, но беше отложен. Решението беше взето съвместно“, каза тя, като отбелязва, че все още няма информация за това за коя дата е отложена срещата. По думите на Косянчич, в дневния ред на отмененото заседание е имало много въпроси, включително процесът на присъединяване на Анкара към ЕС и либерализацията на визовия режим.

Европейската комисия отрече днес да има план Б в случай на провал на споразумението за миграцията между ЕС и Турция. Нямаме такъв план, заяви говорител на комисията, попитан дали е възможно трите милиарда евро, предвидени в споразумението, да бъдат платени на Гърция вместо на Турция. Работим и ще продължаваме да работим с турското правителство, добави говорителят. Той поясни, че насрочената за петък среща на високо равнище между ЕС и Турция ще се състои на по-късна дата, която засега не е уточнена.
Свършили сме си работата с представянето на нашето предложение за отпадането на визите за турски граждани, заяви говорителят по повод отказа на Европейския парламент да подкрепи предложението до приемането от Анкара на промени в антитерористичното законодателство. По-рано днес групите в ЕП решиха да не подлагат на гласуване предложението на ЕК до приемането на съответните законодателни промени от турските власти. Въпросът ще бъде обсъден на утрешното редовно заседание на евродепутатите в Страсбург, като извънредна точка от дневния ред.

Европейският парламент няма да обсъжда предложение за предоставяне на безвизов достъп до Европейския съюз за турските граждани, преди Анкара да промени антитерористичните си закони, заявиха днес официални представители, цитирани от ДПА.
Този ход излага на риск споразумението, постигнато между ЕС и Турция за овладяване на миграционните потоци. Турция многократно е подчертавала, че премахването на визовите изисквания за нейните граждани е ключово условие за споразумението.
Европейската комисия направи предложение в този смисъл миналата седмица, но визовата либерализация трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и мнозинството от членките на ЕС, преди да влезе в сила.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подразни евродепутатите, като се противопостави в петък на едно от условията за визовата либерализация - стесняването на дефиницията на тероризма в Турция, която според критици се използва за репресии срещу политическите опоненти и критично настроени към правителството журналисти.
"Всички сме на едно мнение, дори няма да започнем да обсъждаме предложението на Комисията, ако преди това няма ясно доказателство, че 72-те условия са спазени. Това означава също антитерористичното законодателство в Турция да бъде променено", посочи Ги Верхофстад, лидер на фракцията на либералите в ЕП.
"Ние не можем да приемем заплахи и изнудване от Турция на Ердоган що се отнася до защитата на човешките права", добави Джани Питела, лидер на социалистическата фракция в ЕП.
Турските медии съобщиха по-рано днес, че Европейският парламент ще се събере на извънредно заседание утре, на което ще се обсъжда отпадането на визите за турски граждани в Шенген.
Заседанието ще започне утре вечер. Тема на дискусиите ще бъде доколко Турция е изпълнила необходимите критерии за премахване на визовите изисквания, посочва турската частна телевизия НТВ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg