EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Срещата във Варна ЕС-Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещата във Варна ЕС-Турция

mail08:55 | 26.03.2018прегледи 3727 коментарикоментари 0


Тази вечер в резиденция Евксиноград край Варна ще се състои срещата ЕС - Турция, съобщи Съветът на ЕС. В срещата ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов. Работната вечеря ще даде възможност за обсъждане на въпроси от взаимен интерес и последните събития в Турция, включително в областта на върховенството на закона и основните свободи, се посочва в съобщението. Предвижда се събеседниците да обсъдят как отношенията ЕС - Турция могат да напреднат, на основата на взаимното уважение и общите интереси.
Последната среща ЕС - Турция се състоя на 25 май миналата година в Брюксел. Няколко месеца по-късно Европейският съвет обсъди отношенията с Анкара, като изрази решимост за сътрудничество в областта на миграцията. ЕК получи задачата да оцени необходимостта от ограничаване на предприсъединителните фондове за Турция.
Преди седмица комисията предложи споразумението за миграцията с турската страна да се запази и за него да бъдат осигурени още три милиарда евро. Тези средства са предвидени в помощ за подслоняването на 1,2 милиона сирийски бежанци.

---------

Митническият съюз, либерализирането на визовия режим, отпускане на финансовата помощ по споразумението за бежанците и конкретни стъпки за борбата с тероризма са четирите основни въпроса, по които Анкара се надява на положително развитие в рамките на срещата на върха между представители на Европейския съюз и Турция, която ще се проведе в българския град Варна в първия ден от новата седмица, отбелязва държавната агенция Anadolu Agency.

В срещата на високо равнище между Турция и ЕС ще участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Турция иска ЕС да покаже по-конструктивно отношение към „инструмента за доверие", докато на свой ред Брюксел посочва разликите между двете и уверява, че срещата няма да бъде „лесна" и има за цел да „укрепи отношенията".

Като представител на страната, която председателства Съвета на Европейския съюз, Бойко Борисов ще бъде домакин на форума във Варна. Той ще започне в 19 часа българско време и ще продължи най-малко два часа. След срещата ще се проведе съвместна пресконференция.

В рамките й ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с отношенията между Турция и ЕС, икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма, външната политика, Палестина, Балканите, Сирия, Ирак, Либия и регионалните въпроси.

Последно Ердоган се срещна с лидерите на ЕС на 25 май 2017 г. в Брюксел, а първата подобна среща се състоя през октомври 2015 г. Разговорите във Варна са четвърти по рода си за формата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg