EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Срещата в Доха удари рублата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Срещата в Доха удари рублата

mail12:06 | 20.04.2016прегледи 825 коментарикоментари 0


Срещата на страните производителки на петрол в Доха, най-мащабната в историята, завърши с провал. Междувременно курсът на рублата падна, пише „Московский комсомолец“.
Представителите на 18-те страни няма да „замразяват“ добивите на петрол. Тези планове бяха провалени от Иран, който не дойде на срещата, а също така и от Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и Катар. Последните смятат, че няма смисъл от приемане на решение при отсъствието на някои от участниците в световния суровинен пазар. Логиката им е следната – ако едни понижат добива, то другите ще го увеличат и ще заемат освободилото се пространство. Следващият път темата за замразяването ще се обсъди на срещата на ОПЕК във Виена. Международният картел е готов да покани на срещата и независими производители – Русия, Колумбия и Норвегия. Но дали те ще имат право на глас по време на обсъждането е под въпрос.
Когато в една група няма съгласие и работите в нея не вървят. Страните от ОПЕК не работят в унисон. Венецуела с две ръце беше за „замразяването“ на добивите. Еквадор, където земетресението изкара от строй редица рафинерии, се съмнява дали да участва. Трети, най-вече Иран, заявяват, че ще увеличат добива. Този разкол бе демонстриран на срещата в Доха на 17 април.
Преди срещата практически всички участници заявяваха, че договор ще бъде подписан. Това обаче се оказа фарс. Катар, ОАЕ, Кувейт и Саудитска Арабия пресметнаха, че ще бъде безсмислено на се договарят за стабилизацията на добивите, ако Иран се откаже от това. За Венецуела, Нигерия и Алжир високите цени на петрола са необходими като въздуха, иначе ги очаква икономически крах. Другите държави от ОПЕК говорят, че ще преживеят периода на ниските цени. Русия, намираща се извън картела, се намира в по-добро положение от Венецуела. Бюджетът ѝ зависи от петрола само донякъде. Но това я кара да използва валутните си резерви. От това цената на рублата пада.
Като че ли окончателното решение ще бъде взето по-късно. В кулоарите в Доха редица източници говореха за провеждането на нова среща между ОПЕК и Русия. Но за такава ще се чака поне половин година. И ако цената на петрола отново падне междувременно, то такава съдба я очаква и руската рубла.


Тагове: среща, Доха, рубла
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1164