EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Среща Саркози-Меркел-Папандреу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Саркози-Меркел-Папандреу

mail10:20 | 02.11.2011прегледи 629 коментарикоментари 0


В навечерието на срещата на върха на Г-20 германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще се срещнат с представители на европейските институции и МВФ във връзка с изненадващото решение на Атина да свика референдум за втория спасителен план за Гърция. Меркел и Саркози ще обсъдят въпроса и лично с гръцкия премиер Георгиос Папандреу.
Гръцкото правителство единодушно подкрепи изненадващото решение на премиера да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция, предадоха световните агенции. "Кабинетът изрази подкрепата си. Референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план", каза правителственият говорител Елиас Мосиалос. На излизане от продължилото 7 часа извънредно заседание някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък. По-рано Папандреу уточни, че референдумът ще бъде за споразумението по гръцкия държавен дълг, европейския курс на Гърция и участието й в 17-членната еврозона. Съобщението на Папандреу за организирането на референдума бе остро разкритикувано в Европа и причини спад на световните финансови пазари, отбелязва АР.
Френският президент Никола Саркози заяви по-рано, че оспорваният европейски план за спасяване на Гърция е "единственият възможен начин" за преодоляване на дълговата криза в страната, предадоха AP и AFP. Саркози отбеляза, че решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да подложи плана на референдум "е изненадало цяла Европа". Френският президент допълни, че той и германският канцлер Ангела Меркел са се споразумели да възложат на водещите европейски институции да "проучат условията", при които спасителният план може да бъде изпълнен. Саркози даде изявление пред журналисти след извънредна министерска среща, която бе насрочил за снощи, за да бъде обсъдена гръцката инициатива.
Президентът на Световната банка Робърт Зелик определи решението на гръцкия премиер като "игра на зарове", която ще увеличи несигурността на финансовите пазари. Зелик отбеляза, че евентуално отхвърляне на пакета от гръцките гласоподаватели би предизвикало хаос. Едно "не" би засилило съмненията около ангажиментите на Гърция да приеме тежки бюджетни съкращения, от които се нуждае, за да може да получава спасителни заеми от еврозоната и МВФ. Зелик заяви, че световната икономика е все още нестабилна, и че политическите лидери трябва да действат, за да укрепят доверието. Шефът на Световната банка допълни, че инвеститорите по света ще наблюдават внимателно срещата на лидерите от Г-20 в четвъртък и петък в Кан. Белият дом пък обяви, че шокиращото решение на гръцкия премиер за референдум показва необходимостта от бързи действия в еврозоната за изпълнение на плана. Говорителят на Белия дом Джей Карни, заяви за пореден път, че Вашингтон вярва в способността на Европа да се справи с кризата. Според британския премиер Дейвид Камерън изненадващото съобщение за референдум в Гърция засилва нестабилността и несигурността в еврозоната. Решението на Гърция да организира референдум по спасителния финансов план на ЕС поставя под въпрос отпускането на шестия транш от помощта на ЕС и Международния валутен фонд за поддържане на гръцката икономика. Това заяви холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер, цитиран от Reuters. "Струва ми се, че ще е трудно за МВФ да вземе решение за транша. Ще има неяснота. Не мога да кажа нищо окончателно, но е отпускането ще е проблемно", каза министърът пред холандския парламент. Изненадващото решение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за референдума поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки ако гърците гласуват с "не" на спасителния план на ЕС, посочи Де Яхер. Планирано е Гърция да получи шести транш от договорена помощ от ЕС и МВФ в размер на 8 млрд. евро в средата на ноември, припомня Reuters.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg