EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Среща с парфюмерийни асове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща с парфюмерийни асове

mail06:45 | 13.06.2013прегледи 597 коментарикоментари 0


Българската евродепутатка Антония Първанова се срещна с трите "носа" на парфюмерийната индустрия, част от групата LVMH - Тиери Васер за Герлен, Франсоа Демаши за Диор и Жак
Кавалие-Белтрю за Луи Вюитон, съобщи офисът на Първанова. По тяхна покана тя посети ателиетата на творците парфюмеристи в Париж. Идеята на визитата е обсъждане на подготовката на директива за козметичните продукти и нейния ефект върху парфюмерийната индустрия.
Новата директива се отнася до съдържанието на парфюмерийните и козметични продукти. Целта е да има по-добра информираност за потребителите чрез определяне на евентуални нива на количества парфюм или количества козметичен продукт, които биха били безопасни или неалергични за хората с алергии и за хора без алергии.
На срещата си с Първанова, френските парфюмерийни асове изразиха опасенията си по отношение на ефекта от предлаганите мерки. Те обясниха, че конкурентоспособността им ще бъде силно засегната, ако разкрият съставките на продуктите си. Французите споделиха, че въвеждането на намалено минимално съдържание на розово масло би се отразило негативно върху производителите му поради евентуално намаляване на изкупуваните количества.
Представителите на френската парфюмерийна индустрия не пропуснаха да отбележат, тесните си връзки с българските производители на розово масло. Само преди седмица те бяха в България и оцениха реколта на розово масло от 21 май тази година като една от най-добрите досега.
По отношение на българските производители на етерични масла и по-специално розово масло, Първанова поясни, че проблемът идва от грешно интерпретиране на предложенията на научния съвет към Генерална дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите" (SANCO). Научната комисия коментира въпроси, свързани с контактните алергии и използването на някои субстанции в
козметични продукти - в това число и парфюми. Нейните заключения не се основават на научно доказани данни и факти, поради което Антония Първанова предложи прилагането на подход подобен на третирането на субстанции, предизвикващи алергии в храните. Тя изтъкна, че не прилагаме подход за намаляването съдържанието на мед или ядки (най-силно алергизиращи компоненти в храните), а по-скоро отбелязваме тяхното наличие в храните за да могат хората, които са алергични, да направят информиран избор.

Първанова предложи да се работи в посока на отбелязване върху опаковката, че продуктът може да предизвика алергия. Също така да се предвиди пакет от стимулиращи мерки за индустрията, които да доведат до разработка на продукти за хора с повишена чувствителност или специфични алергии. По този начин потребителите могат да направят своя информиран избор, вместо той да бъде предопределян от европейско законодателство. Разбира се за продуктите, които имат канцерогенен ефект или отключват тежки алергични състояния, се налага въз основа на научни данни те да бъдат изключени от съдържанието на парфюмерийните и козметичните продукти. Това в никакъв случай не се отнася до розовото и лавандуловото масло.
 


Тагове: асове, среща
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905