EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Среща на европейските кметове в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща на европейските кметове в Брюксел

mail13:35 | 22.02.2018прегледи 7354 коментарикоментари 0


Кметове на градове от цяла Европа се събират в Европейския парламент в Брюксел на 22 февруари, за да обсъдят постиженията си в политиката за климата.

Събитието отбелязва 10-тата годишнина на Споразумението на кметовете за климата и енергията - инициатива, свързваща над 7 700 малки и големи градове в Европа и по света, които са се ангажирали да работят за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и борба с промените в климата.

Със своите планове за действия на местно ниво градовете допринасят за постигане на общата цел на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 20% до 2020 г. и с 40% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Стотици представители на градове в Европа ще споделят в Брюксел какво правят за подобряване на енергийната ефективност на сградите, транспорта и осветлението, как използват възобновяемите източници на енергия и как се приспособяват към промените в климата.

На конференцията ще говорят председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц, заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович, комисарят по политиката за климата Мигел Ариас Канете и комисарят по изследванията и иновациите Карлуш Моедаш.

Над 70% от европейците живеят в градове и урбанизирани зони, които отговарят за 80% от потреблението на енергия в Европа и приблизително същия дял на емисиите. В същото време градовете стават все по-уязвими на последиците от климатичните изменения - горещи вълни, наводнения, тежки валежи и бури.

Политиката на ЕС за климата

Европейският съюз е поел ангажимент да намали емитираните парникови газове с поне 40% към 2030 г. съгласно Споразумението за климата от Париж.  

За целта ЕС работи в три конкретни насоки:

  • Реформиране на пазара на емисии на ЕС, който засяга емисиите от промишлеността
  • „Регламент за поделяне на усилията“, определящ националния принос за постигане на целите в сектори като транспорт, селско стопанство, строителство и управление на отпадъци, които не са обхванати от схемата за търговия с емисии
  • Законодателство за горите и земеползването, което се отнася до емисиите в селското стопанство и абсорбирането на емисии от горите


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1163