EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща на банкери с Борисов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща на банкери с Борисов

mail16:10 | 13.02.2012прегледи 401 коментарикоментари 0


Днес в Министерския съвет се проведе среща на премиера Борисов с представители на банковия сектор в страната, съобщи правителствената пресслужба. По време на разговорите бяха обсъдени моментното състояние на сектора и идеите на финансовото министерство за законодателни промени в сферата.
На срещата беше решено да се създаде работна група между представители на банките и Министерство на финансите, която да продължи да обсъжда предложените мерки. На срещата присъства и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Мерките за намаляване на лихвите, които финансвият министър Симеон Дянков представи миналата седмица, ще бъдат обсъдени между работна група от представители на банките и на финансовото министерство. Това е решено на среща между банкери, премиера и ресорния министър, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на разговорите са обсъдени моментното състояние на сектора и идеите на финансовото министерство за законодателни промени в сферата. Въпреки че идеите на Симеон Дянков за намаляване на цената на кредитите и осигуряване на прозрачност при формирането на лихвите бяха представени още миналата седмица, официална позиция на Асоциацията на банките все още няма. Пред Дарик неофициално участници в срещата с премиера заявиха, че банкерите са против обвързването на лихвите с някои от междубанковите индекси като Юрибор и Софибор, както иска Дянков. Според тях моделът няма да бъде работещ у нас. С това е съгласен и икономистът Калоян Стайков. „Не мисля, че това би повлияло на лихвите, защото това, което в момента се калкулира като цена на кредита, ще бъде калкулирано и в бъдеще, просто елементите му ще бъдат различни. Тоест в бъдеще няма да виждаме базовия лихвен процент, ще виждаме Юрибор или Софибор плюс някаква надбавка. Банките ще прехвърлят разходи от базовия лихвен процент към своята надбавка и в крайна сметка може би ще доведе до малко повече прозрачност, но едва ли ще доведе до намаляване на лихвите", допълни той.
Банкерите не са дали и окончателен отговор по идеята за намаляване или отпадане на таксите по кредитите. Според Калоян Стайков това е чисто административен опит за намаляване на банковите печалби, „защото явно администрацията смята, че банките печелят прекалено много от тези такси". Според него обаче ако те бъдат обявени за невалидни или бъдат поделени между банка и кредитополучател, те просто ще бъдат „прехвърлени" в лихвата, която вземащият кредитът трябва да плаща. На срещата между банкерите и премиера е обсъдено и цялостното състояние на пазара, като общият тон е бил под знака на намирането на механизми за стимулиране на кредитирането, а чрез него и развитието на икономиката. Повдигнат е и въпросът за намаляващия размер на печалбите на банките. Лихвите по депозитите падат от началото на годината, за разлика от лихвите по кредитите, които остават на същите равнища, отчитат анализаторите от „Моите пари". При депозитите поевтиняването е между 0,25 и 1 процентен пункт. Резултатът от месечния обзор на финансовите консултанти идва на фона на опитите да се стимулира кредитирането и по този начин да се подпомогне растежът на икономиката. Анализаторите обаче отбелязват, че голяма част от промоциите за жилищни или потребителски кредити са отложени за следващ период. Само малка част от банките са удължили вече съществуващите си промоции по заемите.

 


Тагове: банки, МС, среща
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg