EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Среща Захариева-квестори на КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Захариева-квестори на КТБ

mail12:10 | 13.08.2014прегледи 1157 коментарикоментари 0


Екатерина Захариева - вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране проведе среща с квесторите на Корпоративна търговска банка за бъдещето на проекта за Енергийно обновяване на българските домове, средства по който са блокирани в банката.

Квесторите увериха, че няма опасност за парите на собствениците на жилища, които са вложени по доверителни сметки в банката, защото те са в лимита до 100 хил.евро и съгласно действащото законодателство са защитени.
След затварянето на КТБ не са постъпвали плащания, както и не са откривани нови доверителни сметки, категорични бяха квесторите. До затварянето на банката са разкрити 51 доверителни сметки, сключени са 52 споразумения на сдружения на собственици и са одобрени 19 кредита. Под риск обаче остават 13 млн.лв. европейски средства, вложени по програмата за осигуряване на нисколихвени кредити, които не са защитени с Държавни ценни книжа.

Захариева подчерта, че се предприемат спешни мерки, за да може проектът за саниране на жилищни сгради да бъде спасен. Ще бъдат проведени срещи с български търговски банки, които имат интерес да осигурят нисколихвени кредити на собствениците на сгради, одобрени за саниране. Възможности за финансиране може да се потърсят и от държавния бюджет.
Захариева увери, че ще се направи и проверка на собствениците, определени като социалнослаби, които получават 100% безвъзмездна финансова помощ, съгласно Постановление на Министерски съвет.

Вицепремиерът изтъкна, че парите по програмата за Енергийно обновяване на българските домове не са застрашени, тъй като те не се намират в банката.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg