EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Среща за транзита на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща за транзита на газ

mail07:02 | 16.09.2019прегледи 517 коментарикоментари 0


Тристранните консултации между Русия, Украйна и Европейския съюз за транзита на газ ще се състоят на 19 септември, съобщи пред журналистите руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и "Фокус".

„Ние с господин Шефчович (вице-председателят на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович) обсъждахме тази дата. Доколкото разбрах, украинската страна също е съгласувала тази дата. Считаме за съгласувана датата 19-ти. Ние, от руска страна, сме готови да проведем такива преговори“, заяви той.

Шефчович каза миналия петък, че е провел телефонен разговор с ръководителя на Министерството на енергетиката на РФ, по време на който „беше постигнато споразумение за провеждане на тристранни министерски консултации преди края на този месец“. Тогава той отбеляза, че „точната дата ще бъде обявена, когато консултациите с украинската страна приключат“.

Основната тема на срещата ще бъде обсъждане на условията за доставка и транзит на руски газ за ЕС през територията на Украйна от 2020 г., тоест след приключване на действащия транзитен договор.

Европейската комисия предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен транзитен договор за период от 10 години с гарантиран годишен обем газ, изпомпван през украинската ГТМ. Това трябва да осигури на Киев приходи от Русия в размер до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзит. Русия просто предлага да удължи настоящия договор за една година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139