EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Среща Гърция - Кипър - Египет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Гърция - Кипър - Египет

mail14:32 | 12.10.2018прегледи 944 коментарикоментари 0


Шестата тристранна среща на върха Гърция - Кипър - Египет се проведе в градчето Елунда на остров Крит с участието на президентите на Кипър и на Египет Никос Анастасиадис и Абдел Фатах ал Сиси и министър председателя на Гърция Алексис Ципрас, предават националните информационни агенции на Гърция и Кипър.

Тримата лидери приеха съвместна декларация и подписаха редица споразумения.

На съвместна пресконференция след края на срещата гръцкият премиер Ципрас заяви, че основна тема на разговорите е била енергетиката. Според него в близко бъдеще Крит ще се утвърди като център за пренос на природен газ и на електроенергия.

По отношение на Кипърския въпрос, тримата лидери заявиха подкрепата си за намиране на устойчиво решение на проблема на основата на решенията на Съвета за сигурност на ООН.

Египетският президент ал Сиси каза на пресконференцията, че в контекста на увеличаващите се предизвикателства в региона, тримата лидери са се съгласили, че има нужда от практически стъпки за укрепване на регионалното сътрудничество. Той определи тристранното сътрудничество на Гърция, Кипър и Египет като щит срещу екстремизма, тероризма, нелегалната миграция и организираната престъпност.

Ал Сиси заяви още, че между трите страни има съвпадение на позициите по отношение на Палестинския въпрос и проблемите в Сирия и Либия, като общата им цел е мирното уреждане на споровете.

Кипърският президент Никос Анастасиадис благодари на Гърция и на Египет за подкрепата на усилията успешно намиране на решение на Кипърския въпрос и заяви, че е дошло време за организиране на среща между ЕС и арабския свят.

На двустранна среща Ципрас и ал Сиси са се договорили техническите преговори за очертаване на изключителните икономически зони на Гърция и Египет в Средиземно море да бъдат приключени до края на годината, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на гръцки правителствени източници. Двамата са обсъдили още изграждането на Източносредиземноморския газопровод (EastMed), който заедно с гръцките терминали за втечнен природен газ ще се превърне в основно трасе на природния газ от Източното Средиземноморие към Европа. Двамата са дискутирали и възможността да бъдат създадени нови формати за сътрудничеството на Гърция, Кипър и Египет с други страни.

Преди срещата с ал Сиси Ципрас проведе двустранна среща с кипърския президент Анастасиадис.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098