EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Среща в Прага за "ЧЕЗ", опасна клауза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща в Прага за "ЧЕЗ", опасна клауза

mail12:05 | 07.03.2018прегледи 4631 коментарикоментари 0


В Прага се състоя среща между представители на „ЧЕЗ а.с.“ и „Инерком България“, съобщава българската компания. На нея са обсъдени две теми. Съгласуване на действия съгласно подписания договор между двете страни във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред КЗК по реда на чл. 79 ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията. И втората тема представителите на „Инерком България“ запознали  „ЧЕЗ а.с.“ с искането на българската държава да участва в сделката. Българската компанията уведомява още, че разговорите с „ЧЕЗ а.с.” ще продължат и през следващите дни.

В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком” има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, съобщава „Хосподарски новини”, цитирайки източник от ръководството на чешката компания. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. еврo, предава Vesti.bg. Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София.

„Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим”, посочва източникът на чешката медия.

Според „Хосподарски новини” в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд.

В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо. При най-доброто за ЧЕЗ развитие на събитията, компанията може да спечели от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро.

Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с „Инерком България”, категорично отрече да е правил такова нещо. „Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство”, посочи Ланда.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg