EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща в Арбанаси със зърнопроизводители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща в Арбанаси със зърнопроизводители

mail13:00 | 30.11.2011прегледи 602 коментарикоментари 0


Протестиращи земеделски производители и земеделският министър Найденов се срещнаха в Арбанаси, съобщи МЗХ. "Тук съм, защото искам между нас диалогът да продължава и той да бъде в по-разширен формат", е казал министърът. На срещата Найденов е посочил отново, че въпреки намалените средства за национални доплащания общият бюджет за подпомагане на сектор земеделие за 2012 г. в условия на криза ще бъде увеличен с близо 200 млн. лева.
Найденов е подчертал, че предварително заложените параметри във финансовата рамка се запазват изцяло, с изключение на средствата за единица площ, където вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лева, а засегнатите от тази промяна ще бъдат компенсирани. Това са тютюнопроизводителите, които ще получат 73 млн. лева, животновъдите - 71 млн. лв., зеленчукопроизводители, които ще получат 25 млн. лева и картофопроизводителите - 5 млн. лева. Европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар, което означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите. Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на дка. МЗХ може категорично да гарантира и намалената ставка за акцизите на горивата за 2012 г., за това са заложени отделно от общия бюджет 70 млн. лева.
"Затварянето на граници не е изход, нека не повтаряме гръцкия модел на протестни действия, защото така бихме го превърнали в международен проблем и ще се наложи цялата страна да плаща, така както го правят гърците сега", е допълнил министърът. Найденов се е извинил за това, че през последните няколко дни честолюбието на земеделците е било накърнено неволно с изказвания за благосъстоянието на част от тях. "Поискахте извинение, получихте го днес и от министър Дянков, и от мен. Напрежението е голямо, но нека да е ясно, че ние поддадем ли се на популизъм у нас, не устоим ли на тази строга финансова дисциплина, която Европа тепърва ще налага, последствията ще бъдат много тежки. Вашата асоциация никога не е позволявала да бъде употребявана политически, надявам се да не оставите това да се случи и сега", е заявил министър Найденов, цитиран в съобщението.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg