EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Среща БСК - Световната банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща БСК - Световната банка

mail14:20 | 05.04.2011прегледи 581 коментарикоментари 0


Представителят на Световната банка в България Маркус Репник се срещна с ръководството на БСК, като част от подготовката на Стратегията за партньорство на Световната банка с България, която предстои да бъде одобрена през м. май т.г. от Борда на директорите на банката. Дискутирани са били общото състояние и перспективите пред българската икономика, състоянието на публичните разходи др.
„У нас имаме сериозен проблем, за който се срамуваме да говорим, и това е отношението ни към труда. По тази причина аз смятам, че за увеличението на доходите на българите е несериозно да се говори, без да се коментира производителността на труда”, заяви Сашо Дончев, председател на БСК. Според него грешното разбиране, че „парите се полагат” без сериозна инвестиция в уменията, знанията и компетенциите на самите работещи, се дължи на остарялото схващане, че държавата може и трябва да въздейства върху личния стандарт на всеки, без да разчита на активното му участие. Той подчерта възможната роля на Световната банка за въвеждането на добри практики, с които да се изследва начинът на структурирането на националния бюджет и неговото разходване. „Днес обществеността няма информация как се харчат парите на данъкоплатците, а вероятно, ако се разделят разходите на правителствата в последните 20 години на броя хора, които плащат данъци, ще се получи така, че всеки българин е внесъл около половин милион лева. В същото време, не е ясно какви са преките ефекти върху българина”, коментира Сашо Дончев.
Маркус Репник сподели загрижеността си за финансовото състояние и случващите се събития в България. В същото време, той подчерта пред представителите на бизнеса, че и има сериозни очаквания за сътрудничество с правителството. Представителят на Световната банка у нас коментира, че е нужно да се инвестират средства в България, но вливането на пари не е достатъчно и определящо за развитието на всички сектори. Според него страната ни трябва да акцентира върху ефективността на публичните разходи и на производителността.
Стратегията
Стратегията за партньорство на банката е иновативен инструмент, който обхваща три области - подкрепа на политиките, подкрепа в усвояването на средствата от ЕС и допълващо финансиране в области, в които има нужда от такова. Основна линия в партньорството на България със Световната банка през следващите три години ще бъде преобладаващо експертно-консултантската подкрепа от страна на банката за изпълнение на очертаните в документа приоритети. Стратегията е синхронизирана с другите стратегически средносрочни документи за преодоляване на тесните места и е от първостепенна важност за инвестициите в инфраструктура, в младите хора с качествено образование и връзка на образованието с бизнеса, както и в подобряване на бизнес средата и реформа в администрацията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161