EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Среща Борисов - Асоциация на търговските банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Борисов - Асоциация на търговските банки

mail13:14 | 19.02.2015прегледи 970 коментарикоментари 2


Премиерът Бойко Борисов разговаря днес в Министерския съвет с членове на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки в България, съобщи МС. По време на срещата представителите на Асоциацията поставиха проблема за липсата на титуляр на поста подуправител на БНБ с ресор „Банков надзор“. Беше обсъдено, че решение е необходимо да бъде взето. В рамките на разговора министър-председателят и членовете на Асоциацията изразиха общото си мнение, че кандидатурата за поста трябва да бъде на достатъчно авторитетен и подготвен специалист, който да гарантира стабилност на надзорната дейност на Централната банка и да възстанови доверието в банковата система.
В края на януари управителят на БНБ Иван Искров предложи на Народното събрание да избере Димитър Костов за подуправител на Българската народна банка, ръководител на управление „Банков надзор”, съобщи банката.
Предложението бе направено във връзка с освобождаването на Цветан Гунев от длъжността подуправител на Българската народна банка, ръководител на управление „Банков надзор“ с решение на Народното събрание от 21.01.2015 г.
Димитър Костов е бил подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, от 11 юни 2005 г. до 11 юни 2011 г. С решение на Народното събрание от 2011 г. той е избран за подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“. След излизането на Цветан Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г. Димитър Костов, успоредно с изпълнение на своите задължения на ръководител на управление „Банково“, осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление „Банков надзор“.

Преди дни от Реформаторския блок обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Димитър Костов, а впоследствие премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще разпореди на парламентарната група на партията да не подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че срещу номинацията на Костов са се обявили Реформаторският блок и БСП, като основната критика е, че той е част от управителния съвет на БНБ, който допусна кризата с КТБ. Освен това е предложение на Иван Искров, чиято оставка искат всички политически сили в НС.

Преди дни българските банкери изпратиха писмо до парламента, в което отбелязват, че не бива да се допуска до есента да няма титуляр, който да ръководи банковия надзор. Тогава изтича мандатът на гуверньора Иван Искров, от който управляващите отдавна снеха доверието си.


 
Коментари
 
Дядо ти - 19-02-2015 г. 14:49:54

Само да някой да не предложи някой от старите муцуни, от които на народа вече ни писна! Особено някой като онази Миланова примерно, не трябва да бъде допъскана даже да влиза през вратата на БНБ. Лично аз виждам една консенсуса кандидатура и това е Нели Кордовска. Та нали именно тя преговаря с всички европейските банки и само тя е уважаваният от цял свят специалист/ Не случайно само нея я викат винаги, когато имат конференции. Просто е един много, ама много добър специалист.

До Дядо ти - 19-02-2015 г. 14:53:48

Абсолютно се съгласих с теб. Ние не искаме и някой нахакан младеж с голямо - даже свръх голямо самочувствие, с който не може да се работи. Искаме улегнал човек, с достатъчно голям опит (със сигурност над 10-12 г.). Виж идеята за г-жа Кордовска, никак не е лоша!! Тя наистина е невероятен специалист-не я познавам лично, но само такива отзиви чувам за нея.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg