EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Средносрочната доходност на ДЦК рекордно ниска

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Средносрочната доходност на ДЦК рекордно ниска

mail12:00 | 08.11.2011прегледи 369 коментарикоментари 0


Средносрочната доходност на държавния дълг се стабилизира на трайно ниски нива, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите /МФ/. От ведомството са провели днес последното планирано за тази  година преотваряне на средносрочната левова бенчмарк облигация с оригинален матуритет от 3,5 години в обем от 50 млн. лв.  Отбелязва се осезаемо намаление на доходността до 3,14 процента, която е най-ниската стойност до момента. Това се случва въпреки повишените рискови очаквания на инвеститорите на европейските  пазари на държавни дългове, свързани с негативните им
предположения за изхода на дълговата криза в еврозоната и  чувствителното нарастване на премията по структурираните  продукти за защита от кредитен риск на редица емитенти, посочват от МФ.
Емисията е пусната в обращение през декември 2010 г. при  пикова доходност от 3,69 процента, като след днешния аукцион  общият номинал на емисията е достигнала 306,5 млн. лева. По този начин е осигурена висока ликвидност на вторичен пазар и е  затвърден бенчмарк статутът на облигацията. Отбелязаната среднопретеглена доходност на одобрените поръчки  на аукциона от 3,14 процента е под текущата доходност на  деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет  еврооблигации на държави като Литва /3,66 процента/, Турция  /4,18 процента/, Хърватия /4,72 процента/, Унгария /6,15  процента/ и Румъния /5,36 процента/. Преотварянето на емисията 3,5 годишни ДЦК, заедно с взетото от  МФ решение за преотваряне и на седемгодишната емисия с остатъчен матуритет от 5,5 години, е допринесло за обезпечаване на  повишеното търсене на инвестиционни алтернативи в средносрочния  сегмент на дълговата крива. Отличните резултати на аукциона са  доказателство за позитивното отношение на местната инвестиционна общност към последователната фискална политика, провеждана от правителството, отбелязват от МФ. Устойчиво високото ниво на   търсене на първичен пазар на ДЦК, респективно понижението на  доходността, се предопределя най-вече от активното участие на  банки и водещи институционални инвеститори.  Позитивни са резултатите от анализа на цялата бенчмарк-крива на доходността по българските държавни облигации, която от  началото на август 2011 г. досега се измества към по-ниски нива  на доходност по всички матуритетни сегменти. Устойчивостта на  българския дългов пазар към привнесени външни шокове е видна и  от възобновената тенденция за намаляване на спреда спрямо  германските бундесбондове, добавят от МФ. Липсата на висока  волатилност на суверенния кредитния спред в голяма степен се  дължи на активната и пазарноориентирана политика по управление  на държавния дълг, както и на стабилността на целия финансов  сектор, смятат от министерството.


 


Тагове: ДЦК, доходност
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165