EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Средно 90 лв. за изкуствена елха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Средно 90 лв. за изкуствена елха

mail13:35 | 27.11.2018прегледи 1340 коментарикоментари 0


Българинът отделя средно между 90 и 100 лева за покупка на изкуствена коледна елха.Това съобщават от българска фабрика за производство на елхи по повод неформално проучване в осем страни - България, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения и Австрия, предаде БТА.

Приблизително толкова плаща за дръвче за Коледа и семейство в Румъния, Македония, Сърбия и Австрия /45-50 евро/. Около двайсет процента повече - в Унгария и Хърватска /60-65 евро/, а най-много - в Словения - 100 евро.

Последните години семействата харчат повече като няма разлика между столиците и големите градове.

В Хърватска, Унгария, Австрия и Словения елхата се украсява още в средата на ноември и се прибира след 20-ти януари. В Сърбия, Македония, България и Румъния това става по-късно - в началото на декември, а свалянето на украсата - на 6-15 януари.

Изборът и украсяването на коледното дръвче е семейна традиция, която се предава от поколение на поколение. Има обаче различия в предпочитанията към цвят, форма, големина и вид, са установили от фабриката-производител.

Най-популярният цвят е зеленият. На второ място са "заскрежените" елхи и тези в бяло, които са най-търсени в България, Румъния, Сърбия, Словения, Хърватска. Някои балкански държави като Македония и Хърватска са по-смели и избират елхи в червено. Най-голямо разнообразие има в Австрия, където експериментират със сини, розови и оранжеви дръвчета. На цветни елхи или цветна украса се спира и частният сектор - търговски центрове, магазини, банки, застрахователи и др.

Най-популярният модел елха в шест от осемте държави е "жилковата". В Хърватска и Унгария е 3D елхата, която е най-близо до естествената и наподобява борчетата в скандинавските страни.


Тагове: елхи, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg