EUR 1.9558
USD 1.8014
CHF 1.9742
GBP 2.2975
CNY 2.4850
you tube
mobile version

Средната цена на електричеството в Европа намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Средната цена на електричеството в Европа намалява

mail17:40 | 08.05.2024прегледи 393 коментарикоментари 0


 Маринела Арабаджиева, 3е-news.net

  Развитието на европейските цени на електроенергията и газа в домакинствата между януари 2009 г. и април 2024 г. представят в поредното си проучване VaasaETT и два от водещите регулатора на енергийния пазар - Energie-Control Аustria и унгарският орган за регулиране на енергетиката и комуналните услуги (MEKH). Индексът се изчислява чрез претегляне на цените във всяка от столиците според съответното национално потребление на електроенергия или газ.

Изследването, което се публикува всеки месец показва как са се променили цените на енергията за домакинствата без данъци през април 2024 г. за крайните потребители в европейските столици. То обхваща, както страните-членки на ЕС, така и някои от страните на Европейската енергийна общност (Черна гора, Норвегия, Сърбия и Украйна) плюс Великобритания и Швейцария.

Цените на електроенергията намаляха устойчиво през първата половина на 2009 г. и стигнаха дъното от 96 индексни пункта през юни същата година, тъй като икономическата криза се отрази на търсенето.

През втората половина на 2009 г. цените започнаха да се възстановяват. Оттогава са във възходяща тенденция. Индексът за електроенергия достигна 116 индексни пункта (и.п.) през октомври 2014 г. , през 2016 г. и 2017 г. се колебае около 108 и.п., както и между 115 - 119 и.п. през 2019 г. , за да падне по време на COVID под 112 пункта.

Тенденцията към нарастване започва още през 2021 г. От януари 2022 г. индексът за електрическа енергия HEPI започва да нараства екстремно през декември 2021 г. и достига 164 пункта. След като изкачи най-рязкото стъпало в историческите данни през януари 2022 г. и постигна пик през октомври 2022 г., след което последва тенденция към понижение и в момента е 184 пункта (EUR-15), се посочва в изследването.

Що се отнася за цените на газа, експертите напомнят всички сложни периоди от 2009 г. насам, както и че "продължаващата енергийна криза засегна силно индекса на цените на това гориво през 2021 г., преминавайки от 87 пункта през януари 2021 г. до 163 пункта през ноември 2021 г. Впоследствие неговата стойността отново се удвои през ноември 2022 г. и достигна 350 пункта. От VaasaETT изчисляват, че през април 2024 г. е на ниво от 157 индексни пункта.

При разглеждане на средните стойности на цените за крайните потребители през април, както за електроенергия, така и за газа се наблюдават следните промени: в сравнение с преди една година - (април 2023 г.), сметките за електричество, а също и за газ във всички столици на ЕС са спаднали с 9%.

В зависимост от това къде от изследваните 33-те европейски столици живее даден краен потребител в Европа, към 1 април цената, която плаща, може да варира в съотношение до 6.

Експертите, провеждащи изследването отчитат, че за битовите клиенти в Европа най-скъпите градове са Берлин и Прага. След тях се нареждат Дъблин, Лондон и Берн. Киев (отчита се състоянието на страната във война) отново е с най-евтина електроенергия, следван от Будапеща, Подгорица и Белград.

В номинално изражение, цените в столиците на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) клонят към по-ниски от средните. За пореден път проучването установява, че Прага, Талин и Вилнюс са единствените столици сред страните от ЦИЕ, в които цената на електроенергията е над средната за Европа.

Най-значимите промени, настъпили на пазара на електроенергия през месец април, са следните:

• Увеличение на цените със 7% в Осло, поради ръст на компонентите на енергията и енергийните данъци;

• 2% повишение на цените в град Люксембург поради поскъпване на енергийния компонент;

• Нарастване на цените с 2% в Никозия, поради увеличенията на компонентите за енергия и разпределение;

• 13% намаление на цените в Копенхаген, поради спад на компонентите за енергията и разпределението;

• 7% понижение на цената в Лондон, поради поевтиняване на компонентите за енергията и разпределението;

• 3% спад на цените в Лисабон и Мадрид, поради намаляване на енергийния им компонент;

• 3% понижение на цените във Виена, поради поевтиняване на енергията и енергийните данъци;

• 2% намаление на цените в Атина, поради спад на енергията и компоненти за енергийните данъци;

• 2% поевтиняване на цената в Рим, поради понижение на енергийния компонент;

• Намаляване на цените с 2% във Вилнюс, поради спад на компонентите за енергия и разпределение;

Средната европейска цена на електроенергията за краен потребител продължава тенденцията си на понижение, отбелязвайки спад от 2% през април. В повечето от разглежданите столици цените през април остават непроменени спрямо предходния месец.

Известно увеличение има само на 5 пазара. Най-значителна промяна се наблюдава за Осло. Що се отнася до понижението на цените на дребно на електроенергията като цяло, през април то е незначително, с изключение на Копенхаген и Лондон.

Целият текст може да се види тук. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4352