EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сребърният фонд – ново 20 и нов проблем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сребърният фонд – ново 20 и нов проблем

mail12:40 | 19.04.2012прегледи 1113 коментарикоментари 3


Георги Ангелов, ikonomika.org
Министерството на финансите не се съобрази с критиките на КФН, становището на БНБ и всички останали критични бележки относно промените в закона Сребърния фонд. След позицията на Европейската централна банка, обаче, МФ изведнъж измисли промени в проектозакона (след като той вече е приет от правителството и внесен в парламента).

Според промените, Сребърният фонд ще инвестира само и единствено в специални емисии ценни книжа, които ще бъдат нетъргуеми. Това означава, че ако Сребърният фонд купи 10-годишни нетъргуеми ценни книжа, той няма да може да ги продаде 10 години, дори и да има нужда от пари по-рано. Фондът става тотално неликвиден (което противоречи на закона, между другото).

С това се отговаря на една от критиките към промените в закона, обаче, се задълбочава много повече друга от критиките. Инвестирането на фонда в неликвидни вътрешни активи означава, че Сребърният фонд вече по никакъв начин – дори формално – не може да бъде част от фискалния резерв. С други думи, фискалният резерв драстично ще спадне и ще достигне опасно ниски стойности, най-ниски в Европа като дял от БВП.

Има ли МФ каквато и да е представа как ще попълни фискалния резерв след като изкара Сребърния фонд от него? Няма – защото досега твърдеше, че инвестициите в местни активи са ликвидни и могат да служат за фискален резерв. Очевидно, след като новата идея е да се инвестира в неликвидни книжа, цялата тази теза отпада. От което следва, че цялата промяна на закона за Сребърния фонд трябва да бъде изоставена.


 


 
Коментари
 
Иван Митев - 19-04-2012 г. 13:45:48

Всеки може да провери, че приетите правила за българско финансово управление при „Валутен борд” не са съобразени с налични стопански условия. Под влияние на собственото си неразвито финансово поведение българското правителство е с ненужно намалени парични приходи и сравнително завишени задължения. Последиците от сегашната управленска грешка се компенсират с данъци и акцизи, прекратени полезни държавни разходи и нови заеми. За неутрализиране развитие на стопанска криза в България е потребно финансово управление, което да е ГОДНО за „Валутен борд”. Пример: Ако се ползваше подобрено финансово управление и същото е ГОДНО за „Валутен борд” – България ще е без държавен дълг. Иван Митев – икономист

Адам Смит - 19-04-2012 г. 12:56:50

Питам аз..... докога този "Главен Счетоводител" на държавата Симеон Дянков, ще бъде оставян да си учи лекциите по икономика, като експериментира с държавата ? Този човек от близо 4 години го играе като типичен главен счетоводител - знае само събиране и изваждане , дебит-кредит .... Капка ум няма за целево инвестиране в начинания за повишаване на икономическия капацитет ..... нито една идея няма този кандидат студент до момента, която да е имала някакъв , дори и метафоричен, смисъл.

Иван Митев - 19-04-2012 г. 13:43:51

Министерството на финансите (МФ) и Българска народна банка (БНБ) спорят как да се вземе държавен заем, но не отчитат особено важна предпоставка за стопанска криза в България, която принуждава държавните власти да поемат нов дълг. Причината за разрастване потенциала на кризата в България е финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за „Валутен борд”. БНБ са с мълчаливо поведение за отговор на въпроса: Прилаганото българско финансово управление е (1) „годно” или (2) „НЕПРИГОДНО” за „Валутен борд”? За съжаление, финансовотото министерство също не изразява становище. Верният отговор на този изключително важен въпрос е: Българското финансово управление е НЕПРИГОДНО за ползвания „Валутен борд” и това е особено важна причина за развитие на криза, тъй като то ежедневно създава диспропорции и (при достатъчно време) криза. Пример: Българския държавен дълг е диспропорция, която е резултат от НЕПРИГОДНО финансово управление. Всеки може да провери, че приетите правила за българско финансово упра

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg