EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сребърният фонд гъвкав, реши МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сребърният фонд гъвкав, реши МС

mail11:10 | 17.04.2012прегледи 398 коментарикоментари 0


Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Това съобщи пресслужбата на кабинета.
Прилагането на изключително консервативен подход при управление средствата на фонда за периода от неговото създаване до настоящия момент, изразяващ се в инвестиране на средствата му само под формата на депозити в БНБ, доведе до ниска, но положителна номинална доходност, се отбелязва в прессъобщението. Отговорното поведение при управлението на публичните средства налага необходимостта да се държи сметка не само за постигането на положителна номинална доходност, а и на реалната. Част от предложенията целят усъвършенстването на някои инвестиционни регулации, като се въвежда възможността фондът да придобива финансови инструменти, издадени от български емитенти, в това число и от българската държава. Действащата законова рамка позволява инвестирането на средствата на фонда единствено в чуждестранни активи, с което допълнително се ограничава ликвидността на местната финансова система. С предложените промени през 2012 г. фондът не може да инвестира повече от 30 на сто от активите си в български държавни ценни книжа, като инвестиционното ограничение се увеличава стъпаловидно за всяка следваща година със стъпка от 10 на сто. Така през 2016 г. и следващите години, фондът не може да инвестира повече от 70 на сто от активите си в български държавни облигации.

Със законопроекта се въвеждат възможности и за по-гъвкав инвестиционен избор на инструменти с фиксиран доход за сметка на акциите чрез повишаване на лимитите за инвестиране в дългови финансови инструменти. Фондът ще може да инвестира в акции на местния и чужди пазари, ако те кумулативно покриват изискванията да бъдат приети за търговия на регулиран пазар и да са включени в представителен индекс. За дълговите ценни книжа остава изискването да бъдат с инвестиционен клас рейтинг, присъден от регистрирана или сертифицирана агенция за кредитен рейтинг. За корпоративните дългови инструменти е предвидено и допълнителното изискване да бъдат търгувани на регулиран пазар. Запазват се забраните за инвестиции в акции и дялове на колективни инвестиционни схеми или други предприятия за колективно инвестиране, в недвижимо имущество, включително чрез акции или дялове на предприятия за колективно инвестиране, както и в ценни метали и сертификати върху тях. По предложение на синдикатите и вследствие на актюерските разчети на НОИ за необходимостта от трансфери, в проекта е предложено удължаване на първоначалния период за трансфер до 2028 г.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg