EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спрейове и фотокапани срещу мечките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спрейове и фотокапани срещу мечките

mail17:55 | 14.07.2010прегледи 2397 коментарикоментари 1


Спрейове и специални фотокапани ще бъдат раздадени на населението в 19 села, в които има проблем с мечките. Това каза пред Агенция „Фокус” заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.
Както бе съобщено по-рано днес мечка е нападнала жена в гориста местност между селата Малка Арда и Оряховец в община Баните. При нападението мечката е нанесла няколко удара на жената, която е изпаднала в кома. Инцидентът е станал в сряда сутрин около 9.00 часа.
Две сестри от село Малка Арда тръгнали за гъби в посока Оряховец. Срещу тях се изправила мечка, която ги подгонила. Двете сестри побягнали, но едната е застигната от мечката, която й нанесла сериозни удари. На мястото на инцидента са представители на полицията, кметът на селото и експерти от местното държавно горско стопанство. Извършва се оглед.
Инцидентите с мечки не са рядкост в района, като за последно мечка уби човек през месец май.
Положението с мечките в териториалния обхват на Държавно горско стопанство (ДГС)-Славейно излиза от контрол, каза за радио Фокус - Смолян директорът на стопанството инж. Митко Комитов. Пример за това е, че и двата инцидента – в селата Кутела и Малка Арда, са в землището на стопанството. Комитов каза още, че снощи мечка е разбила кошара и е убила една овца в землището на село Славейно. Според него трябва да се вземат спешни мерки, защото нещата вече са извън контрол и е въпрос на време мечката да нападне друг човек. По думите на инж. Митко Комитов при пролетната таксация на дивеча в региона са изброени 39 мечки, които са страшно много за малката територия. Според Комитов причината за изострянето на конфликта човек-мечка е, че през 1997 г. от мечкарника в Кормисош, който се намира в близост до горското стопанство, са пуснати множество мечки, които са били привикнали с човек. В момента тези мечки имат проблемно поколение, което нанася щети.
Държавно-горско стопанство Славейно отговаря за източната част на община Смолян и голяма част от землището на община Баните.

„За съжаление този инцидент възникна буквално дни преди да предоставим тези защитните средства. Поръчката е от Канада, само от там могат да се доставят тези спрейове и се изисква и определено време”, посочи по този повод Манева.
„Предвидили сме и електропастири, обучение на хората от региона, съставен е график за тези обучения, включително сме предвидили мерки за разселване на мечките и насочване на мечките в такива райони на планината, в която населението няма достъп”, каза още тя. „Това е нелепа случайност, която, малко преди да започнем изпълнението на графика с обучението и предоставянето на индивидуалните средства, за съжаление се случи”.
Манева уточни, че засега са издадени шест разрешителни за отстрел на мечки, като общо три са в Смолянския регион, а по квотата могат да бъдат издадени още три разрешителни и те по думите й „са блокирани” за Смолянския регион.

По повод нападение на мечка над човек през май Министерския съвет обсъди проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. По този повод тогава премиерът каза на заседанието:
„Моля Министерство на околната среда и водите заедно с Министерството на земеделието и храните или с Ловно-рибарския съюз, с органите, които имат отношение, направете едно съвещание. Мечките са ни мили, но хората са ми по-мили. Вярно е, че и лъвовете ядат хора, не ги избиват в Африка, но има регулативни механизми. Не можем да оставим едно село или населени места да живеят в страх. Този инцидент пак се преекспонира. Сутринта дежурният по МВР като ми докладва: мъж удушил жена си, вчера внук изнасилил баба си – не по-малко тежки деяния от тези на мечката, но ние тук веднага се хвърляме да я убием. Упоявайте и карайте в зоопарка или в Белица или ги разселвайте, но в същото време и селото да може да си отдъхне.”
За щастие мечките в България са сред най-плахите в света и избягват срещи с човека, според експерти. Това се дължи на пренаселеността на южна Европа от дълбока древност и преследване на мечките от човека в продължение на хиляди години. Все пак, има случаи на нападнати хора, дължащи се основно на следните причини: злополуки по време на лов, нарушена критична дистанция, в защита на малките.


 


 
Коментари
 
Gergana - 26-11-2010 г. 19:22:47

Kraino vreme be6e da se napravi ne6to sre6tu me4kite

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 964