EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Споразумението на Румъния с МВФ е застрашено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумението на Румъния с МВФ е застрашено

mail14:20 | 24.08.2010прегледи 600 коментарикоментари 0


Комисията по бюджет и финанси на румънския парламент отхвърли увеличаването на ДДС, като по този начин застраши споразумението с Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 20 милиарда евро и възвести официално тежка битка за правителството в парламента, съобщава агенция Reuters.
Правителството в Букурещ реши през юли да увеличи ДДС с пет процента (от 19 на 24 на сто), за да спази изискванията на МВФ, след като Конституционният съд отхвърли планираните намалявания на пенсиите.
Гласуването в комисията снощи няма директно отражение върху политиката, но повдига въпроса дали правителството ще успее да защити увеличението, което трябва да се гласува от парламента тази седмица и в началото на септември, посочва агенцията. Едно отхвърляне на увеличението на ДДС ще повдигне сериозни въпроси за способността на румънското правителство да намали бюджетния дефицит и може да застраши споразумението с МВФ, отбелязва Reuters.
Комисията по бюджет и финанси, в която лявата опозиция има мнозинство, гласува снощи за запазване на ДДС от 19 процента и също така одобри петпроцентно намаляване на ДДС за основните хранителни продукти.
Румънският Сенат заседава извънредно днес и утре, за да обсъди предложените промени. За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени и от долната камара на парламента, която се събира следващата седмица след парламентарната ваканция, съобщава Reuters.
Центристкото коалиционно правителство в Румъния, което е на власт от осем месеца, оцеля след вот на недоверие през юни, внесен заради драстичните съкращения на разходите, които бяха подкрепени от МВФ, припомня Reuters.
Някои членове на управляващата Демократично-либерална партия се разбунтуваха срещу затягането на коланите и може отново да застрашат крехкото мнозинство на правителствената коалиция в парламента, отбелязва агенцията.
Малката разлика, благодарение на която правителството не падна през юни, повдига въпроса дали крехката дясноцентристка коалиция ще бъде в състояние да прокара по-мащабни реформи от 25-процентното намаление на заплатите в бюджетния сектор, посочва Reuters.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161