EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Споразумение на ББР с китайската Ексимбанк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение на ББР с китайската Ексимбанк

mail15:15 | 30.04.2014прегледи 3579 коментарикоментари 0


Китайската Ексимбанк (Export-Import Bank of China) и Българската банка за развитие подписаха споразумение за сътрудничество, съобщи МИЕ. Неговата цел е насърчаване на инвестициите за китайски и български предприятия.
Споразумението ще формулира широка рамка на сътрудничество между българската и китайската финансови институции, което беше определено единодушно от двете страни като добро начало за ефективно партньорство. То ще стимулира подкрепата и насърчаването на инвестициите в двете страни - Китай и България.
Това споразумение ще допринесе за привличане на китайски инвестиции в България и ще даде възможност за осъществяване на бъдещи съвместни проекти в сектори, важни за България и с потенциал за развитие, като електрониката, машиностроенето, земеделието, хранително-преработвателната промишленост, автомобилостроенето, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров при подписването на споразумението в централата на Ексимбанк.
На срещата бяха обсъдени и конкретни финансови инструменти, които ще бъдат предоставени за преференциално кредитиране на инфраструктурни и транспортни проекти, начини за участие на българската страна в програмата от 10 млрд. щатски долара, предвидена за инвестиции в страните от Централна и Източна Европа във формат 16+, както и отделна схема за финансиране на приоритетни проекти за двете страни. Обсъдена е и специална форма за финансиране на малки и средни предприятия, в която китайската Eксимбанк да предоставя ресурс на Българската банка за развитие, без да начислява печалба.
Китайската Eксимбанк, със седалище в Пекин, е основана през 1994 г. Тя е собственост на китайското правителство и е под директното ръководство на Държавния съвет. Нейната основна цел е подкрепа на търговската дейност, вноса и износа и чуждестранните инвестиции на Китай.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg