EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Споразумение ЕС & Турция одобрено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение ЕС & Турция одобрено

mail06:20 | 20.03.2016прегледи 3134 коментарикоментари 0


 Лидерите на 28-те страни в Европейския съюз одобриха новото споразумение с Турция за овладяване на миграцията, което очаква окончателно одобрение и от турския премиер Ахмет Давутоглу, предаде ДПА, като цитира източник от ЕС.

  Франс прес представя ключовите точки от него.
   
     Връщане на всички мигранти.
     Всички нови незаконни мигранти, отиващи от Турция към гръцките острови, ще бъдат връщани в Турция. Това е временна и извънредна мярка, която цели да прекрати опасната практика на прекосяване на Егейско море и да разбие бизнес модела на каналджиите. Споразумението гарантира, че молбата на всеки кандидат за убежище ще бъде разглеждана индивидуално на гръцките острови. Така то няма да нарушава международните закони. Кандидатите за убежище, които не подадат молба или чиято молба не бъде одобрена, ще бъдат връщани в Турция. Гърция ще признае на Турция статут на трета сигурна страна, към която мигрантите могат да бъдат връщани и в която те ще се ползват с международна защита. На гръцките острови ще бъдат разположени турски служители, които ще подпомагат процеса на връщане на мигрантите. Цената на връщането се поема от ЕС. По тази точка от споразумението Турция и Гърция ще бъдат подпомагани от Върховния комисариат за бежанците и от институциите на ЕС. Турция поема ангажимента, че всички върнати мигранти ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти.
       
        Механизъм "един за един"
        Споразумението предвижда, че срещу всеки сириец, върнат към Турция от гръцки острови, друг сириец ще бъде преместен от Турция в ЕС. Приоритет ще се дава на мигрантите, които не са се опитвали да влязат незаконно в ЕС. За да успокои страните членки, които имат резерви към споразумението, в него се предвижда таван от 72 000 места за пренастаняване. Ако броят на върнатите в Турция сирийци от гръцки острови превишава тази цифра, механизмът "един за един" ще бъде преразгледан, се казва в документа. ЕС освен това се ангажира да изготви дългосрочен европейски план за пренастаняване на доброволен принцип от страните членки.
       
       Либерализация на визите 
       Едно от нещата, които Анкара получава в замяна на приемането на споразумението за миграцията, е обещание  за либерализация на европейските визи за турски граждани. По-специално в споразумението се посочва, че ще се ускори работата по пътната карта, която ще позволи освобождаване от визи за турските граждани в Европа най-късно до края на юни 2016 г. Но Анкара трябва да изпълни 72 критерия - нещо, в което някои дипломати се съмняват.
     
       Финансова помощ
       ЕС се ангажира да ускори изплащането на помощта от 3 милиарда евро, обещани вече на Турция, за да подобри условията на живот на 2,7-те милиона сирийски бежанци, намиращи се на турска територия. Когато тези ресурси бъдат на прага на пълното изчерпване, ЕС ще отпусне допълнително финансиране от 3 милиарда долара до края на 2018 г. За отпускането на тази допълнителна помощ обаче Анкара ще трябва да изпълни някои условия.
       
        Членство в ЕС
        Кипър се противопостави категорично на отварянето на нови глави в преговорния процес на Турция с Брюксел. Затова на този етап в споразумението залегна неопределената формулировка, че ЕС ще подготви възможно най-скоро решението за отваряне на нови глави в преговорите за членство на Турция.  

Хронология от деня

По-рано президентът на Европейския съвет Доналд Туск представи на лидерите на 28-те ревизиран текст на сделката с Турция за спиране на бежанския поток. Той препоръча страните членки да го приемат без промени, съобщи официален представител на Евросъюза, цитиран от Ройтерс. Те се срещнаха, за да обсъдят резултатите от интензивни сутрешни разговори между Туск и турския премиер Ахмет Давутоглу в Брюксел.

Давутоглу е показал, че е склонен да приеме последния вариант на споразумението с ЕС, съобщи още източник от Брюксел. Източникът е заявил, че в документа се предвижда отваряне само на главата за бюджет и финанси до края на месец юни и ускоряване на процеса по предоставяне европейската финансова помощ на Анкара. Ако бъде прието, споразумението ще влезе в сила на 20 март. 

Няма време за игрички. Днес трябва да си тръгнем със споразумение. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод поредните преговори на ЕС и Турция по въпросите на миграцията. 
     Десетки хиляди хора бедстват до нашата граница, добави той. Борисов съобщи, че по негово разпореждане, след разговора му с македонския президент Георге Иванов, в момента на българо-македонската граница се изпълнява съвместно учение под наблюдението на българските министри на вътрешните работи и на отбраната и началника на Генералния щаб и техните македонски колеги. 
     Премиерът изрази очакване с подписването на споразумението с Турция Европейската комисия да разгледа българския списък с искания за подпомагане. Той посочи, че много от неговите колеги са отбелязали пред медиите необходимостта България да бъде поощрена за охраната на границите и да получи допълнителни средства и техника. 
     Премиерът коментира, че няма друг континент и други държави, проявили такава хуманност и солидарност. Няма други толкова пари, усилия, вътрешнопартийни проблеми да са си нанесли, колкото Европа с бежанците, добави той. Борисов заяви това по повод критиките на турския президент Реджеп Ердоган. Борисов отбеляза, че в Либия положението е подобно на Сирия, в Йордания и Ливан милиони хора очакват да бъдат подпомогнати. Канцлерът Ангела Меркел си изпати от нейната изключителна хуманност, от която всички биха се поучили. Лесно е да се критикува, коментира Борисов. 
     По неговите думи в споразумението с Турция е важно да се отбележи, че парите, осигурявани от ЕС, ще бъдат използвани за сирийците в Турция, а не за турската държава. Той уточни, че в ЕС всички имат своите опасения, но и всички знаят, че днес трябва да си тръгнат със споразумение. По неговите думи това, което касаеше България - да бъдат включени в споразумението и съседните държави на Турция освен Гърция - го има; либерализацията на визите за турците ще върви заедно с реадмисията по европейските правила; всичко това ще влезе в сила, когато и двете страни изпълнят своите ангажименти.

БТА, БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg