EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Споразумение ЕБВР & СЖЕБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение ЕБВР & СЖЕБ

mail17:04 | 13.04.2017прегледи 2149 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Сосиете Женерал Експресбанк АД (СЖЕБ) подписаха споразумение за споделяне на риска.

Програмата за споделяне на риска е една от трите основни финансови програми на Инициативата за малкия бизнес на ЕБВР – стратегическа инициатива, насочена към подкрепа и развитие на работата на Банката с малки и средни предприятия. Тя е разработена, за да може ЕБВР да участва в кредитните експозиции на своите банки-партньори, с или без предоставяне на паричен ресурс. ЕБВР ще споделя риска в индивидуални кредити, отпускани от СЖЕБ на местни дружества, които отговарят на условията на програмата. Новият инструмент ще позволи на СЖЕБ да отговори на нуждите от финансиране на своите клиенти по по-ефективен начин.

СЖЕБ е дългогодишен клиент на ЕБВР в България и успешно финансира местни предприятия, заемите към които представляват две трети от брутния кредитен портфейл. Това е първата банка в България, и изобщо в страна-членка на ЕС, която подписва споразумение за споделяне на риска с ЕБВР.

Сосиете Женерал Експресбанк е българското дъщерно дружество на френския кредитор Société Générale и е сред десетте най-големи финансови институции в България. Банката е един от пазарните лидери в корпоративния сегмент с кредитен портфейл в размер на 1,21 млрд. евро и повече от 17 хил. клиенти, надграждайки над опита на Société Générale в структурното финансиране и инвестиционното банкиране. Успешната дейност на СЖЕБ на капиталовите пазари е  оценена и от Министерството на финансите, което за шеста поредна година удостои банката с награда за най-активен участник на пазара на държавни ценни книжа за сметка на своите клиенти.

ЕБВР е един от най-големите институционални инвеститори в България. До днес ЕБВР е инвестирала повече от 3,4 млрд. евро в повече от 230 проекта в страната. 80 процента от инвестициите на Банката са в частния сектор.

През 2016 г. ЕБВР инвестира 620 млн. евро в българската икономика. В идващите години ще се стреми да поддържа нивото на инвестиции в порядъка на около 200 млн. евро годишно в отговор на местното търсене.


Тагове: ЕБВР, СЖЕБ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg