EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Споразумение OMV/Газпром за „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Споразумение OMV/Газпром за „Южен поток”

mail15:35 | 24.06.2014прегледи 1052 коментарикоментари 0


Руският газов гигант Газпром и австрийската компания OMV подписаха днес във Виена акционерното споразумение за съвместната компания South Stream Austria, съобщи ИТАР-ТАСС. Документът бе подписан при посещението на руския президент Владимир Путин в Австрия. Споразумението определя принципите на работа за изпълнение на проекта за газопровод "Южен поток" на австрийска територия. Документът бе подписан от ръководителя на Газпром Алексей Милер и генералния директор на OMV Герхайрд Ройс. Двете компании имат равно дялово участие. Споразумението определя конкретните права и задължения на акционерите, а също така принципите на финансиране и разпределяне на печалбата между тях.

"Южен поток" напълно ще отговаря на законодателството на Европейския съюз. Това заяви ръководителят на австрийската компания OMV Герхард Ройс. "Този проект е инвестиция в енергийната сигурност на Европа, той напълно ще отговаря на законодателството на ЕС", каза той. OMV е предложила на Газпром дялово участие в австрийската газова борса, допълни Ройс. "Винаги сме казвали, че ако някой доставя газ в Австрия, то трябва да има и възможност да участва в тази борса. Предложихме на Газпром участие, но то не е част от настоящото споразумение", заяви ръководителят на OMV.

"Южен поток", чието изграждане ще струва около $40 млрд., трябва да пренася руски газ до центъра на Европа, която разчита на Русия за една трета от "синьото си гориво". Газопроводът заобикаля Украйна, която в момента е транзитна страна, отбелязва Ройтерс. Малко по-рано говорителят на австрийския концерн Роберт Лехнер посочи, че се очаква в края на 2016 г. или в началото на 2017 г. първият газ да стигне до (австрийския газоразпределителен пункт) Баумгартен, съобщи ИТАР-ТАСС. Той припомни, че дължината на австрийския участък на "Южен поток" е около 50 км, а капацитетът му ще стига до 32 млрд. куб. метра годишно. По-рано бе съобщено, че проектната мощност може да бъде достигната в началото на 2018 година.

OMV и "Газпром" се разбраха още през април за доставки до Баумгартен, отбеляза по-рано Вихра Сиромахова, кореспондент на БНР във Виена.

Освен "Южен поток" Путин ще обсъди с австрийското политическо ръководство и ситуацията в Украйна.

Конфликтите могат да бъдат разрешени само чрез диалог. Затова е важно да държим каналите отворени. Това заяви австрийският федерален президент Хайнц Фишер по повод на широко обсъжданата и критикувана визита на руския държавен глава. По-късно днес Путин ще бъде ескортиран с брониран полицейски конвой до двореца Хофбург, където с федералния канцлер Вернер Файман ще обсъдят споразумение за сътрудничество при създаването и експлоатацията на "Южен поток".

Владимир Путин ще се срещне и с президента Фишер. Австрийският федерален президент обаче подчертава, че посещението на руския държавник не означава, че Австрия ще промени позицията си относно присъединяването на Крим към Русия, в нарушение на международното право. Във всеки случай готовността за разговор в настоящата фаза на украинската криза е от съществена важност за намиране на решение на проблемите, допълва Фишер.

При визитата на Путин ще бъде обърнато внимание на търговско-инвестиционното сътрудничество, както и на осъществяването на съвместни проекти в областта на енергетиката,транспорта и високите технологии.
 

/обновена/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053