EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спокойна Коледа от пазарна гледна точка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спокойна Коледа от пазарна гледна точка

mail12:05 | 15.12.2023прегледи 604 коментарикоментари 0


Кривата на изменение на цените на храните на едро в момента е почти права линия. Като цяло една спокойна балансирана среда, доста обтегната откъм конкуренция и съвсем предвидима, едно логистично спокойствие на световния и на европейския пазар. Това каза в интервю за БТА Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), в коментар на ситуацията на борсите в последния месец от годината. 

"На европейския пазар наблюдаваме тенденции към нормализиране, това в никакъв случай не е дефлация, а по-скоро неутрализиране на отрицателните ефекти от отрицателните очаквания. Абсолютно същата тенденция се пренесе и на българския пазар. Даже при покачващата се цена на захарта имаме по-ниски нива от 2022 година, което означава, че специално при този ресурс сме имали едно надценяване в края на миналата година спрямо сегашния момент", обясни той. 

Владимир Иванов каза още, че ни очаква спокойна Коледа от пазарна гледна точка. Към момента наблюдаваме колебания, които са под статистическата грешка, тоест под 1 процент и съвсем незначителни, заяви той и посочи, че ще наблюдаваме слаби динамики, най-характерни при плодовете и зеленчуците, които са със сезонен характер.

Според него с разумно и неемоционално пазаруване може да имаме потребителска кошница, която да е на по-ниски стойности от миналата година при същото качество. 

"В никакъв случай потребителите да не се поддават на емоцията на празника да похарчат повече пари за излишни неща и внимателно да преценяват, когато видят високи цени", посъветва той и допълни, че от нас зависи дали ще подкрепим некоректна търговска практика или не. 

Следва пълният текст на интервюто:

- Какви тенденции наблюдавате в края на годината спрямо декември миналата година?

- В края на 2022 година имахме възходяща тенденция, абсолютна неяснота в логистичните взаимодействия, негативно очакване за това как ще се развие енергийният пазар, какъв ще е пазарът на зърното, какво ще стане по разпределението в световен мащаб и в частност на европейския пазар. 

Към момента има абсолютна яснота, тоест точно обратната ситуация и доста по-балансиран, спокоен пазар с неотрицателни очаквания. Кривата на изменение на цените на храните е почти права линия - абсолютен стабилитет в съотношението на европейския пазар на цените на основните хранителни ресурси.

Като цяло една спокойна балансирана среда, доста обтегната откъм конкуренция и съвсем предвидима, едно логистично спокойствие на световния и на европейския пазар.

На европейския пазар наблюдаваме тенденции към нормализиране, това в никакъв случай не е дефлация, а по-скоро неутрализиране на отрицателните ефекти от отрицателните очаквания. Абсолютно същата тенденция се пренесе и на българския пазар. Даже при покачващата се цена на захарта имаме по-ниски нива от 2022 година, което означава, че специално при този ресурс сме имали едно надценяване в края на миналата година спрямо сегашния момент.

Очаква ни една спокойна Коледа от пазарна гледна точка, може би ще имаме едно и също проявление на цените без някаква особена промяна. Но при бушуващи два военни конфликта трябва да се отчете в прогнозите и това, че при някаква ескалация на тези конфликти биха могли да се променят някои световни фактори, да се надяваме, че няма да се случи.

- Ако се запази съществуващата ситуация в близките месеци на новата година същият баланс ли ще остане на пазара? 

- Времето, което остава до края на годината, е най-силният пазарен период, който би предполагал някакви колебания. Към момента наблюдаваме колебания, които са под статистическата грешка, тоест под 1 процент и съвсем незначителни. 

Януари и февруари пък са едни от "мъртвите" месеци по отношение на пазара, би следвало да наблюдаваме тази тенденция в продължение на най-малко 2-3 месеца при запазване на тези фактори на взаимодействие, които са в момента на световно и на европейско равнище. 

Ще наблюдаваме слаби динамики, най-характерни при плодовете и зеленчуците, които са със сезонен характер и по принцип се поддават на сезонни колебания. Не се очаква рязка тенденция нито нагоре, нито надолу. По-скоро един спокоен, абсолютно балансиран пазар, силно конкурентен от гледна точка на разпределението и ценообразуването. 

В тази ситуация така нареченият конкурентен натиск води до намаляване на продажбите и това донякъде се пренася и в недобри резултати в производството. Друг е въпросът нашето производство как ще реагира, защото има субекти, които реализираха доходи от кризите, важното е това да се случва според правилата. В земеделския сектор имаме много голям потенциал, но той не е реализиран. За да се промени тази ситуация, е необходимо да произвеждаме много повече на по-добро качество, но това са мерки и политика в средносрочен и дългосрочен аспект.

- За потребителите е от значение как това може да се пренесе в тяхната собствена икономическа ситуация, тоест в цените на дребно?

- Като пазаруват разумно, информирано и без емоция. Има достатъчно промоционални етикети, мярката "Достъпно за вас" също действа, и с добра информираност и рационалност може да имаме една потребителска кошница, която да е на по-ниски стойности от миналата година при същото качество. Всичко зависи от нашето поведение, за да не се случат лошите търговски практики. 

В никакъв случай потребителите да не се поддават на емоцията на празника да похарчат повече пари за излишни неща и внимателно да преценяват, когато видят високи цени. Потребителската култура е много важна, от нас зависи дали ще подкрепим некоректна търговска практика или не. Преди празници обикновено има опити за извличане на по-високи ползи, въпросът е дали ще го допуснем.

- Често се сравняваме с другите европейски страни, включително за цените на храните, какво се наблюдава при едно такова сравнение с днешна дата?

- Февруари, март, април имаше много драстични разлики, силен възходящ тренд в цените на дребно, в същото време имаше равновесие в цените на едро - вече не е точно така. Като цяло отварянето на ножицата тогава може би беше продиктувано от недобрата обстановка в геополитически план. 

Към момента имаме едно уравняване, един равномерен темп. Март и април бяха може би най-лошите месеци в пазарно отношение като неспокойствие и темпове на растеж, това, което наблюдавахме, не беше нормално и като цяло беше продиктувано от външни фактори. В момента има дори по-ниски равнища при млечните продукти.

На европейския пазар се ограничи предлагането на парите в обращение и мярката също даде ефект. Това, което беше надценено, в момента слиза може би на реалните си равнища. Тенденциите, които се наблюдават на европейския пазар, се покриват почти изцяло и на българския, тоест у нас имаме една добре действаща пазарна среда.

Този процес на стабилизация на пазара се наблюдава може би от началото на юли и нищо не предполага да видим някакво рязко изменение в близките 3-4 месеца. Нека да си пожелаем да сме във фазата на пазарно спокойствие и по-дълго.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161