EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Списъкът "Путин" публикуван

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Списъкът "Путин" публикуван

mail09:35 | 30.01.2018прегледи 11167 коментарикоментари 0


    Министерството на финансите на САЩ публикува късно снощи местно време дългоочаквания "списък Путин" със 114 политици и 96 олигарси от Русия, предаде Асошиейтед прес.
    Агенцията отбелязва, че това не означава автоматично налагане на санкции на тези хора.
    "Списъкът Путин" включва 114 физически лица, смятани за високопоставени руски политически фигури. В него попадат и 96 олигарси, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 милиард долара.
    Списъкът бе съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година за наказване на Русия за предполагаемата й намеса в президентските избори през ноември 2016 г., отбелязва АП. Правителството на Тръмп имаше краен срок да го публикува до вчера.
    Списъкът включва руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. Той е наричан неофициално "списъка Путин".
    Сред руските политици в него личат имената на премиера Дмитрий Медведев, ръководителя на администрацията на Путин Антон Вайно и помощника на президента Владислав Сурков, предаде ТАСС. Тук са още министърът на енергетиката Александр Новак, както и на природните ресурси и екологията Сергей Донской. Освен тях в списъка влизат и други важни правителствени фигури като вицепремиера Игор Шувалов, ръководителя на правителствения апарат Сергей Приходько, както и вицепремиерите Александър Хлопонин, Виталий Мутко, Аркадий Дворкович, Олга Голодец, Дмитрий Козак и Дмитрий Рогозин. Едни от най-големите имена в авиацонната индустрия - Юрий Слюсар (президент на „Обединената авиостроителна корпорация“) и Виталий Савелев (генерален директор на най-големия руски авиопревозвач „Аерофлот“) също фигурират, заедно с президента на „Руските железопътни линии“ Олег Белозеров.

Сред олигарсите са най-богатият човек в цяла Русия и съсобственик на множество крупни металургични предприятия Алишер Усманов, нефтеният магнат Роман Абрамович, бившият руски сенатор Сулейман Керимов, създателят на "Лаборатория Касперски" Евгений Касперский, ръководителят на най-голямата руска банка „Алфа Банк“ Петр Авен и управителят на управляващата компания „Интеррос“ Владимир Потанин. Към техните имена са и тези на бизнесмени от руския петролен отрасъл като шефа на „Газпром“ Алексей Милер, ръководителя на „Лукойл“ Вагит Алекперов и вицепрезидента на компанията Леонид Федун, главата на „Русснефт“ Михаил Гуцериев заедно със сина си Саид Салам, както и други.

ТАСС нарича списъка "кремълски доклад". САЩ не налагат никакви ограничения и забрани на хората, попаднали в него.

  Китай е също толкова голяма заплаха за Съединените щати, колкото и Русия, предупреди директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Би Би Си.
    В интервю за британското обществено радио и телевизия Помпейо каза, че китайските опити за оказване на тайно влияние върху Запада са също толкова обезпокоителни, колкото и руската подривна дейност. Китай обаче разполага с "много по-големи възможности" за провеждане на такива скрити операции, отколкото Русия, подчерта той.
    Шефът на ЦРУ призова западните страни да положат повече съвместни усилия за противодействане на китайските опити за упражняване на влияние върху тях като цяло. "Наблюдаваме много целенасочени усилия за открадване на американска информация и за напълване на Съединените щати с шпиони - с хора, които да работят за китайското правителство срещу Америка", предупреди той.
    Помпейо посочи, че Китай внедрява свои агенти в американската образователна и здравна система, както и в корпоративните среди. "Това важи и за други части на света... включително Европа и Великобритания", подчерта той.
    Помпейо предупреди, че Русия вероятно ще се намеси в изборите за Конгрес в САЩ през ноември. "Не съм видял значително намаление на техните дейности", каза той, визирайки предполагаемата руска намеса в президентските избори в Съединените щати през ноември 2016 г.
    Шефът на ЦРУ увери, че Русия не е спирала да се меси във вътрешните работи на САЩ, и прогнозира, че тя по всяка вероятност ще се опита да повлияе на изхода от предстоящите избори за Конгрес.
    "Убеден съм обаче, че Америка ще е в състояние да (организира) свободни и справедливи избори, както и че ние ще успеем да отблъснем (руските намеси) достатъчно ефикасно, за да нямат те сериозно отражение върху нашите избори", даде да се разбере Помпейо.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg