EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спира финансирането по ОПОС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спира финансирането по ОПОС

mail07:30 | 18.11.2013прегледи 1712 коментарикоментари 0


Европейската комисия спира временно плащанията за България, предвидени по оперативна програма "Околна среда", стана ясно преди минути. Така на практика се замразяват стотици милиони. Причината - проблеми при възлагането на поръчки.
Решението е било взето заради установени проблеми в начина на работа по програмата. Установени са слабости със системата за обществените поръчки, както и при проверките на процедурите по тези поръчки, информира БТА.
ЕК отбелязва, че спирането на разплащанията е предпазна мярка, често използвана за избягване на опасността от плащане, там където съществуват опасения за законността или редовността на разходването на средства в държава от ЕС.

„Досега комисията е изпратила над 140 писма за спиране от началото на годината, почти за всички държави от общността”, уточнява говорителят на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.
Процедурата предвижда възобновяване на плащанията след удовлетворително прилагане на необходимите мерки.

Предприети са мерки за възстановяване на плащанията към България в кратки срокове по отношение по Оперативна програма „Околна среда“, съобщиха от правителствената информационна служба. Наложената мярка от Европейската комисия (ЕК) по отношение на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) бе очаквана с оглед действията на изпълнителната власт в изминалите две години. Това се посочва в изявление на кабинета на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод решението на ЕК за временно прекратяване на плащанията за България по ОПОС.
Както още в четвъртък вицепремиерът информира Народното събрание, вече са предприети действия по отстраняване на причините, довели до днешното решение. От кабинета на заместник министър-председателя уточняват, че с оглед на взетите вече мерки, очакванията са плащанията към България да бъдат възстановени в кратки срокове.
Действията на Европейската комисия за пореден път доказват тезата на вицепремиера, която тя отстоява от началото на мандата на правителството, че европейските фондове не трябва да бъдат поле за политическо противопоставяне, допълват от кабинета на Зинаида Златанова.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg