EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спешният фонд на ЕС промени Лисабонския договор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спешният фонд на ЕС промени Лисабонския договор

mail16:46 | 28.05.2010прегледи 1203 коментарикоментари 0


Създавайки спешен фонд на стойност 750 милиарда евро в подкрепа на европейските страни, изпаднали в криза, ЕС "де факто" промени Лисабонския договор, твърди френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, цитиран от Франс прес.
"Това е огромна промяна", защото "в договорите прословутата клауза за "неспасяване" изрично забранява при финансови затруднения да се оказва помощ чрез изливане на пари, посочва Льолуш в интервю, публикувано днес от британския в. "Файненшъл таймс". "Де факто ние променихме договора", допълва френският държавен секретар по европейските въпроси.
Германия "има основание" да твърди, че ЕС не може да бъде "трансферна зона", в която богатите финансират по-бедните, посочва още Льолуш. Но "фондът от 750 милиарда евро не е  нищо друго освен заимстване на член пети на НАТО за колективната отбрана в еврозоната. Когато страна членка бъде нападната, другите са длъжни да я защитят".
В началото на май ЕС реши да създаде спешен фонд от 750 милиарда евро в подкрепа на страните от еврозоната, които са изпаднали в затруднено положение. Мярката целеше да сложи край на финансовата и икономическата криза, която засегна особено силно Гърция.
Европейската комисия незабавно оспори този анализ на френския държавен секретар.
"За нас е много ясно, че този механизъм не води до промени в европейските договори", заяви днес говорителят на Комисията по паричните въпроси Амадеу Алтафадж, цитиран от АФП.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg